U trendu

Jačim institucijama protiv piraterije

Projektom „Sprovodjenje prava intelektualne svojine u Srbiji“, koji je finansirala Evropska unija, unapredjeni su kapaciteti srpskih institucija koji se bave zaštitom tih prava i borbom protiv piraterije, ocenjeno je danas na skupu povodom završetka tog projekta.

U okviru tog projekta uradjen je softver za tržišnu inspekciju i Upravu carina, a obuku je prošlo 800 ljudi.

Savetnik u Delegaciji EU u Srbiji Štefan Hudolin ocenio je da je cilj projekta zaštita potrošača i dodao da falsifikovani proizvodi mogu biti opasni po život, jer nisu prošli ispitivanja bezbednosti.

„Potrošači su često zavedeni niskom cenom i nisu svesni opasnosti falsifikovanih proizvoda“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, zaštita prava intelektualne svojine je medjunarodni izazov i zahteva  medjunarodnu saradnju.

Na sprovodjenju projekta u Srbiji sa srpskim stručnjacima saradjivali su britanski i danski eksperti, rekao je Hudolin i pozvao kolege iz Srbije da nastave jačanje saradnje u ovoj oblasti.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač rekla je da je cilj projekta efikasnija zaštita od falsifikata na tržištu, kao i povećanje svesti o pirateriji.

Projekat je trajao dve godine, EU ga je finansirala sa 1,3 miliona evra, a realizovali su ga Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Zavod za intelektualnu svojinu, Republičko javno tužilaštvo i Delegacija EU u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.