U trendu

Jagma za dinarskim obveznicama Erste banke

NOVI SAD – Tražnja investitora za drugom emisijom dugoročnih dinarskih obveznica Erste banke nadmašila je ponudu za 10 procenata, budući da je tokom trajanja javne ponude realizovan upis i uplata obveznica u vrednosti od 3,87 milijardi, a ponuđeni obim emisije je iznosio 3,5 milijardi dinara.

U okviru emisije namenjene profesionalnim investitorima, izdato je 350 hiljada obveznica pojedinačne nominalne vrednosti 10 hiljada dinara, sa rokom dospeća od dve godine i jedan dan i varijabilnom kamatnom stopom koja iznosi tromesečni BELIBOR plus 1,0 odsto, navodi se u saopštenju Erste banke.

Među onima koji su ulaganjem u obveznice Erste banke želeli da doprinesu razvoju lokalnog finansijskog tržišta i daljoj dinarizaciji domaćeg finansijskog sistema nalaze se domaće banke, osiguravajuće kuće, penzioni fondovi i jedna od vodećih međunarodnih razvojnih banka – Evropska banka za obnovu i razvoj.

Novac prikupljen prodajom obveznica, Erste banka će iskoristiti za finansiranje i dalje unapređenje svog poslovanja u sektoru stanovništva i privrede.

„Pored toga što smo obezbedili stabilne i dugoročne izvore finansiranja u domaćoj valuti i dalju diversifikaciju izvora sredstava Banke, pokazali smo da postoji interesovanje za ulaganje u korporativne hartije od vrednosti u dinarima, što je veoma značajno za dalji razvoj domaćeg tržišta kapitala“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Obveznice će biti listirane na Beogradskoj berzi, a sekundarno trgovanje će biti moguće na regulisanom tržištu Beogradske berze i na vanberzanskom tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.