U trendu

Janmat: Visok nivo aflatoksina loš za izvoznike

Srbija bi trebalo da smanji nivo aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu koliko je dozvoljeno u EU, izjavio je danas šef sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat.

„Pojedinačne kompanije sada moraju da dokazuju da ne premašuju taj limit od 0,05 mikrograma da bi izvozile. Pozivamo vlasti da ponovo usklade sa nivoom koji je u EU“, rekao je on na brifingu o ekonomskom delu Izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Podsetio je da je u tom izveštaju navedeno da je nivo smanjen, ali da su vlasti u oktobru ipak rešile da nivo povećaju na 0,25 mikrograma po kilogramu mleka, što je pet puta više nego u EU.

„To bi trebalo da bude propraćeno konzistentnijim i temeljnijijim sistemom inspekcija i kontrola“, ocenio je Janmat, dodavši da je EU podržala i osnivanje Nacionalne referentne laboratorije.

Postrojenja sedam kompanija za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije imaju zeleno svetlo za izvoz u EU, a to su Frikom, Nestle, Imlek, Mlekara Šabac, Somboled, Svislion (Swisslion) i Beokapra (Beocapra), navodi se na sajtu Direktorata za zdravlje i potrošače Evropske komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.