U trendu

Japan osniva fond za infrastrukturne projekte SAD?

TOKIO – Japan razmatra osnivanje državnog investicionog fonda za ulaganje u infrastrukturne projekte SAD i u zajedničke američko-japanske projekte u trećim zemljama, piše danas japanski list Nikei.

Ta ideja biće predstavljena na bilateralnim trgovinskim pregovorima u Vašingtonu sledeće nedelje, dodaje taj list.

Japanski ministar ekonomije Tošimicu Motegi kaže, uoči sastanka sa američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lajtizerom 9. avgusta, da želi da u pregovore „unese neke nove ideje“ i da Tokio neće praviti ustupke koji će ugroziti japanske nacionalne interese.

Ministar finansija Taro Aso je izjavio da je Japan ušao u pregovore sa Sjedinjenim Državama o infrastrukturi, ali da nema posebnog plana za osnivanje državnog investicionog fonda.

„Japan i Sjedinjene Države vode različite razgovore u ovoj oblasti, ali u ovom trenutku konkretno ne razmatramo formiranje fonda“, rekao je Aso novinarima.

List Nikei, međutim, piše da bi Japan sakupio kapital od privatnog sektora putem izdavanja obveznica već u toku poslovne godine koja počinje od aprila 2019. godine i da bi obezbedio jeftine kredite, koristeći prednosti ultralabave monetarne politike japanske centralne banke.

Kapacitet fonda još uvek nije definisan, dodaje list.

Zamenik japanskog generalnog sekretara Vlade Jasutoši Nišimura ističe za Rojters da japanske kompanije žele da investiraju u američko tržište i da je vlada spremna da to „čvrsto podrži“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.