U trendu

Japan „veoma zabrinut“ u slučaju Bregzita bez dogovora

LONDON/TOKIO – Japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono izjavio je za BBC da je „veoma zabrinut“ zbog mogućih posledica od eventualnog Bregzita bez dogovora.

Japanski ministar kaže da je 1.000 japanskih kompanija koje posluju u Velikoj Britaniji zabrinuto zbog „negativnih efekata“ po njihovo poslovanje ukoliko Velika Britanija napusti EU bez dogovora.

On je rekao da je pozvao kandidate za lidera britanskih konzervativaca i vlade, Borisa DŽonsona i DŽeremija Hanta, da izbegnu Bregzit.

Kono je dodao da Japan ne želi da naruši ekonomske odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

„Postoji više od 1.000 japanskih kompanija koje posluju u Velikoj Britaniji, tako da smo veoma zabrinuti u slučaju Bregzita bez dogovora. To bi imalo vrlo negativan uticaj na njihovo poslovanje“, rekao je on.

Naveo je i da su proizvođači automobila zabrinuti zbog mogućih poremećaja u slobodnom protoku auto-delova u Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU, ako dođe do Bregzita bez dogovora.

Kono je napomenuo i da se pregovori o novom trgovinskom sporazumu sa Japanom ili drugim zemljama ne mogu realizovati dok Britanija ne napusti EU, što bi trebalo da se dogodi 31. oktobra.

„Iako bi Japan sa zadovoljstvom pregovarao o novom trgovinskom sporazumu sa Ujedinjenim Kraljevstvom, mislim da prvo morate izaći iz EU pre pregovora“, izjavio je Kono.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar