najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Japanci će robotima iz Slovenije osvojiti Evropu

Vodeći svetski proizvođač industrijskih robota, japanska korporacija Jaskava Elektrik (Yaskawa Electric) odlučila je da novu fabriku za evropsko tržište izgradi u Sloveniji, a vest o tome je prvi objavio premijer Miro Cerar na društvenim mrežama, nakon što su ga nazvali iz japanske kompanije.

Slovenija je, kako piše list Delo, investiciju japanskog proizvođača obezbedila u jakoj međunarodnoj konkurenciji, u kojoj su bile i zemlje poput Slovačke, Češke i Poljske.

Na kraju su u izboru ostali Poljska i Slovenija, koja je pobedila verovatno i zbog toga što u Ribnici, u jugoistočnom delu zemlje, već posluju pogoni Jaskave, prenosi Poslovni dnevnik.

Investicija u fabriku industrijskih robota vredna je između 35 i 40 miliona evra i Sloveniji će doneti oko 200 novih kvalitetnih radnih mesta. Hubert Kosler, direktor pogona u Ribnici, nije želeo da otkrije lokaciju nove fabrike.

“Ribnica je jedna od opcija, ali i druge lokacije mogu biti dobre za ovaj projekt”, rekao je Kosler, dodajući da je izuzetno važno to što Japanci neće samo izgraditi fabriku, već će u Sloveniji smestiti i istraživanje i razvoj.

Prema sadašnjim planovima, gradnja fabrike će početi do kraja sledeće godine, a prvi roboti će biti proizvedeni 2018. ili 2019, dok su ključna tržišta za robote iz Slovenije – Evropa, Bliski istok i Afrika.

Japansku investiciju će Slovenija morati da podrži sa 10 do 25 odsto vrednosti, rekao je nedavno državni sekretar u Ministarstvu za ekonomski razvoj i tehnologiju, Aleš Kantaruti.

Japanska direktna ulaganja u Sloveniji na kraju 2013. godine dostigla su 44,4 miliona evra. Jaskava Ristro u Ribnici već proizvodi petinu robota za Jaskava Evropa, koja ima 13 podružnica.

Kompanije Jaskava Slovenija i Jaskava Ristro su od 1996. u vlasništvu japanske kompanije i trenutno zajedno zapošljavaju oko 200 ljudi, beleže snažan rast prodaje, a prihodi im iznose oko 40 miliona evra godišnje.

Jaskava Elektrik, kompanija koja je izumela koncept mehatronike, beleži gotovo tri milijarde evra godišnjeg obima poslovanja. Sedište kompanije se nalazi u Kitakjušu. Pored fabrike u Ribnici, kompanija u Evropi ima proizvodne pogone u Nemačkoj, Škotskoj i Švedskoj, a evropsko sedište joj je u Nemačkoj, u Ešbornu.

Takođe ima nekoliko fabrika u Japanu, Kini, Indiji, SAD-u, Kanadi, Meksiku i Brazilu, prenosi Poslovni dnevnik.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Dario

    Nadam se da cemo mi i dalje proizvoditi barem pegle i serpe.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike