Japanci kupuju evropsko pivo

Foto: Didgeman/Pixabay.com

Japanski proizvođač piva Asaši objavio je danas da kupuje brendove “peroni” i “grolš” od najveće svetske pivare Anhojzer-Buš Inbev, koja je obećala njihovu prodaju u sklopu spajanja sa Sab Milerom.

Uslovi ugovora, koji će obuhvatiti i prodaju britanskog brenda “mintajm”, nisu objavljeni, ali je AB Inbev još u februaru saopštio da je Asaši ponudio 2,55 milijardi evra za pomenute brendove, prenosi agencija Frans pres.

“Transakcija će biti realizovana uporedo sa okončanjem procesa AB Inbevovog preuzimanja Sab Milera”, navodi se u kratkom saopštenju japasnke kompanije, i dodaje da se završetak transakcije očekuje u drugoj polovini tekuće godine.

AB Inbev je prošle godine objavio da želi da proda italijanski, holandski i britanski brend, kako bi ublažio zabrinutost regulatora povodom potencijalnog ugrožavanja konkurencije.

U novembru prošle godine, AB Inbev je najavio preuzimanje britanskog rivala Sab Milera za 121 milijardu dolara, što je bila treća najveća akvizicija u istoriji, ocenjuje Frans pres.

Japanski Asaši je prošle godine imao godišnji promet od 1,85 biliona jena (16,9 milijari dolara).

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake