U trendu

Japanskom gigantu otkucava vreme – 10 dana za spas kompanije

Japanski konglomerat Tošiba vodi trku s vremenom kako ne bi bio isključen sa Tokijske burze, što bi dodatno zakomplikovalo ionako složenu finansijsku situaciju u kompaniji, piše agencija Rojters.

Izvor novog problema je prodaja biznisa proizvodnje kompjuterskih komponenti, koji predstavlja najprofitabilniji deo Tošibinog poslovanja.

Proizvodnja komponenti za računare učestvuje sa trećinom udela u prodajnim prihodima kompanije, koja je drugi proizvodac Nans čipova, posle korejskog Samsung Electroniksa.

Početkom oce godine Tošiba je najavila da će prodati taj „krunski dragulj“ kako bi došla do novca za pokrivanje dugova nakon propasti poslovanja s nuklearnim reaktorima u Americi, presnoi Polsovni dnevnik. Za otplatu tih obaveza, kompanija treba da pronađe 6,3 milijarde dolara.

Tošiba ke u junu za potencijalnog kupca izabrala konzorcijum koji čine japanski investicioni fondovi iza kojih stoji vlada, zatim američki finansijski ulagač Bejn Kapital, kao i korejski proizvođač kompjuterskih komponenti „SK Hynix“.

Međutim, situacija se zakomplikovala prošlog meseca, jer je kompanija Vestern Digital, jedan od ponuđača i investitor u Tošibinu fabriku procesora, tužila japanskog proizvođača sudu pošto smatra da je oštećen u procesu izbora kupca. To je zabrinulo izabrani konzorcijum koji zahteva da Tošiba reši sudski spor pre prodaje.

Pored toga, japanske fondove brine i što korejski „SK Hynex“ namerava da finansira kupovinu obveznicama koje bi mu dale pravo sticanja udela u Tošibi. Zbog trke s vremenom, Tošiba je u julu navodno pokrenula nove pregovore s ponuđačima koje je ranije odbacila – Vestern Digitalom i tajvanskim Fokskonom.

Tošiba procenjuje da su gubici s nuklearnim poslovanjem vrednost njene imovine za prošlu fiskalnu godinu gurnuli u negativno područje za 5,25 milijardi dolara.

Ako u proleće iduće godine Tošiba po drugi put objavi da su joj obaveze veće od imovine, Tokijska berza će morati da isključi njene deonice. To bi kompaniji dodatno otežalo zaduživanje na tržištu kapitala i kod banaka.

U tekstu se podseća da je zbog friziranja finansijskih izveštaja kompaniji od 2015. zabranjeno izdavanje novih deonica. Zato analitičari smatraju da Tošiba praktično u idućih desetak dana mora da pronađe kupca, jer regulatorima za tržišnu konkurenciju po pravilu treba najmanje nekoliko meseci za odobravanje takve transakcije.

Da li je to prekratki rok čak i za efikasne Japance, videće se uskoro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.