najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Javna preduzeća su najveći problem srpske ekonomije

Predsednik Upravnog odbora Sosijet ženeral banke u Srbiji Goran Pitić ocenio je danas da su najveći problem srpske ekonomije javna preduzeća i da nova vlada mora tome posebno da se posveti, kao i preduzećima u restrukturiranju.

On je u intervjuu za Magazin Biznis rekao da veruje da će nova vlada morati da ubrza ono što će izbori usporiti, kako bi od jeseni moglo da dodje do ubrzanja privrednog rasta.

„Verujem da je ovo jedna stagnantna godina sa blagim predznakom pozitivnog rasta BDP-a. Nećemo imati neke ozbiljne reformske poteze u prvoj polovini godine, ali se nadam da će nam poslednji kvartal doneti odlučnost i kompenzaciju za izgubljeno vreme u prvoj polovini godine“, naveo je Pitić.

Pitić je rekao da očekuje i potvrdu aranžmana sa MMF-om i ocenio da fiskalni deficit mora da se drži na niskom nivou, a da reforme javne uprave treba da se nastave i u izbornoj godini.

„Jedino se u javnim preduzećima neće ništa desiti u prvih šest meseci. Tu ne treba očekivati promene, kao ni smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi. Izgubiće se malo vremena, ali to su teme koje će morati da se nastave i da se ubrzaju, jer neke odluke moraju da se donesu u bliskoj budućnosti. Zato je onome ko bude dobio vlast idealno da u prvim nedeljama preseče te stvari“, rekao je on.

Pitić je naveo da je potrebno da akcenat bude na novim tržišnim potencijalima, novim talentima, na ljudima koji mogu da stvaraju novu vrednost, kao i da država stvara uslove kako bi zaista bila servis gradjana i privrede.

Naglasio je da je potrebno i da se ozbiljno podigne značaj obrazovanja i kulture, jer su to činioci koji će doneti promene.

Pitić je dodao i da je Srbija političkom stabilnošću, percepcijom da je na tragu reformi i da je MMF stao iza svega, došla do tačke sa koje stvari izgledaju bolje spolja nego iznutra.

„Jer, kad premijer kaže da je garant reformi, onda se ne ide dalje u dubinu i ne postavljaju se mnoga pitanja. Ali, kad pogledate kako funkcioniše država, da li dobijate odgovore od države za sve što vam treba, e mi tu nemamo odgovor od države. I zato naš biznis ne vidi državu kao partnera“, objasnio je Pitić, koji je bio i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom.

(Beta)

2 komentara
  1. batamrca

    Goran Pitić je kapitalistički ekstremista,demagog koji zagovara sve ono sto nije dobro za srbiju i njenu privredu zajedno sa svim politicarima i kojekakvim vucibatinama u zadnjih 15god sa ciljem nanosenja sto vise stete srbiji i srpskom narodu

  2. dzordz

    Goran Pitić je kapitalistički ekstremista, zato mu smetaju javna preduzeća. On ne razume suštinu civilizovanog društva, nego pojednostavljuje i onda nas prilagođava svojoj besmilici. Nama su potrebna javna preduzeća, kao što nam treba privreda koju je Pitićeva stranka devastirala.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike