U trendu

Javni izvršitelji: Povećana finansijska disciplina

Zahvaljujući radu javnih izvršitelja povećana je finansijska disciplina u komunalnim potraživanjima a u budžet Srbije, samo po osnovu poreza na dodatnu vrednost uplaćeno je 4,5 milijarde dinara, rečeno je danas na savetovanju javnih izvršitelja na Zlatiboru.

Na Drugom godišnjem savetovanju naglašeno je i da je državna strategija rešavanja materije izvršenja u Srbiji doprinela povećanoj finansijskoj disciplini, i da se to „pre svega odnosi na komunalna potraživanja, u kojima izvršitelji imaju isključivu nadležnost“.

Zahvaljujući ovoj promeni poboljšana je i investiciona klima u zemlji, na osnovu koje strani investitori imaju sigurnost u pravilno funkcionisanje pravnog i privrednog sistema, istaknuto je na skupu.

Predsednica Komore javnih izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev rekla je da danas u svakoj opštini u Srbiji posluju javni izvršitelji koji svakodnevno doprinose vladavini prava i predvidljivosti poslovanja, saopšteno je iz te komore.

„Poverioci su prihvatili koncept javnih izvršitelja i svoja potraživanja nam danas poveravaju državne institucije na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, javna i komunalna preduzeća, banke, privredna društva, a u sve većem broju i fizička lica“, rekla ona.

Trešnjev je precizirala i da je „zahvaljujući radu izvršitelja u budžet Republike Srbije, samo po osnovu PDV-a, uplaćeno je 4.5 milijardi dinara“, navodi se u saopštenju.

Od 2012. godine javni izvršitelji u Srbiji primili su više od 1,4 miliona predmeta i rešili više od 83 odsto, dok je preostalih 17 procenata trenutno rešava.Prosečan broj predmeta po izvršitelju bio je 1.691 predmet sa manjim ili većim razlikama u zavisnosti od područja. Na teritoriji Srbije radi ukupno 239 izvršitelja i 13 zamenika izvršitelja, a na kraju 2015. u kancelarijama izvršitelja bilo je zaposleno 1.400 službenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.