U trendu

Jednonedeljni protest 'Efektive'

Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“ sutra će početi jednonedeljni protest jer je nezadovoljno načinom na koji država pokušava da pomogne gradjanima koji imaju kredite u švajcarskim francima.

To udruženje traži da se zakonom uredi bankarsko tržište, ukine valutna klauzula u ugovorima o kreditu i nadoknadi sva šteta koje su banke pričinile građanima.

Protest će biti održan ispred ispred Narodne banke Srbije na Slaviji i ispred Vlade Srbije.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ danas su saopštili da podržavaju protest nezadovoljnih bankarskih dužnika i ocenili da banke u Srbiji postupaju „protivzakonito i protivusatvno“.

„Srbija je jedina država u regionu koja nije donela očekivane odluke i sprovela mere zaštite građana od zelenaških kredita, a sve što je do sada učinjeno je šminka koja služi isključivo u korist bankara“, ističe se u saopštenju tog sindikata.

U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 građana koji imaju teškoće u otplati dospelih rata od sredine januara ove godine kad je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema evru.

Vlada Srbije je formirala radnu grupu koja treba da predloži rešenje kako da se pomogne gradjanima koji su zaduženi u francima. Ministar finansija Dušan Vujović je tražio da se prvo utvrdi koliko je najugroženijih ljudi koji imaju kredite u švajcarskoj valuti, a koliko je građana uzelo takve zajmove da bi zaradili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar