U trendu

Jelen: Američki bankarski sistem ostaje zdrav i nema bojazni za depozite građana

VAŠINGTON – Nedelju dana nakon drugog najvećeg kolapsa neke banke u istoriji SAD, ministarka finansija Dženet Jelen rekla je danas pred Komitetom za finansije Senata da „bankarski sistem zemlje ostaje zdrav i da Amerikanci mogu da se osećaju sigurno kada je reč o njihovim depozitima“.

Jelen je prvi zvaničnik Bajdenove administracije koja se suočila sa parlamentarcima zbog odluke da se zaštiti neosigurani novac u dve propale regionalne banke, što je potez koji su neki republikanci kritikovali, preneo je AP.

„Vlada je preduzela odlučne i snažne akcije da ojača poverenje javnosti u američki bankarski sistem, koji je i dalje zdrav i Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tu kada im zatrebaju“, rekla je Jelen u svedočenju pred komitetom.

Za manje od nedelju dana, banka Silicijumske doline, sa sedištem u Santa Klari u Kaliforniji, propala je nakon što su štediše požurile da povuku novac usled zabrinutosti zbog zdravlja banke, a tokom vikenda i objave da je propala i njujorška Signačer banka.

Svi deponenti, uključujući i one koji imaju neosigurana sredstva preko 250.000 dolara, biće zaštićeni federalnim osiguranjem depozita.

Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti otada su pokrenuli istragu o kolapsu banke u Silicijumskoj dolini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar