U trendu

Jelen: Nećemo spasavati Banku Silicijumske doline, bankarski sistem SAD stabilan

VAŠINGTON – Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izjavila je danas da američka savezna vlada neće spasavati Banku Silicijumske doline (BSV), koja je bankrotirala u petak, ali da radi na tome da pomogne ulagačima koji su zabrinuti za svoj novac u ovoj banci.

Jelen je u intervjuu za Si-Bi-Es (CBS) istakla da je ova situacija savim drugačija od finansijske krize iz 2008. godine, kada je savezna vlada spasavala banke, istakavši da „to nećemo ponovo uraditi“, prenosi AP.

Američka ministarka finansija je pokušala da umiri javnost koja se pribojava da bi kolaps BSV mogao da proizvede domino efekat i prelije se na druge banke u SAD.

“Američki bankarski sistem je zaista bezbedan, otporan i ima dosta kapitala“, rekla je Jelen.

Prema njenom mišljenju, kolaps SVB nije prouzrokovan problemima u tehnološkom sektoru, već time što su Federalne rezerve podigle kamatne stope, što je uzrokovalo da imetak SVB, kao što su obveznice, izgube svoju tržišnu vrednost.

SVB je počela da klizi prema neolventnosti kada su njeni klijenti, uglavnom tehnološke kompanije kojima je bila potrebna gotovina, počeli da povlače svoja sredstva iz banke.

SVB je zbog toga bila prinuđena da prodaje obveznice da bi pokrila gubitke, što je na kraju dovelo do najvećeg kraha američke banke od finansijske krize iz 2008. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar