U trendu

Jelenova podržala novu, veću raspodelu valute MMF-a

VAŠINGTON – Američka ministarka finansija DŽenet Jelen podržala je danas predlog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za novu, veću alokaciju valute Fonda ili Specijalnih prava vučenja (SDR), ali je poručila da su potrebni širi parametri kako bi način na koji se te rezerve koriste i trguju bio transparentniji.

U pismu finansijskim liderima Grupe 20 (G20), Jelenova je navela da bi novom dodelom SDR-a mogla da se poveća likvidnost siromašnih zemalja i podrže njihovi preko potrebni napori za zdravstveni i ekonomski oporavak, prenosi Rojters.

Ovom porukom, američka ministarka finansija je preokrenula stav prethodne administracije SAD koja se protivila inicijativi MMF-a za veću dodelu SDR-a zemljama tokom korona krize.

Jelenova je takođe snažno ohrabrila članice G20 da višak SDR-a koriste kao podršku u naporima za oporavak siromašnih zemalja, uporedo sa nastavkom finansiranja na osnovu bilateralnih sporazuma.

Izvršna direktorka MMF-a, Kristalina Georgieva, zatražila je još u martu 2020. od lidera G20 da podrže udvostručenje finansijskih kapaciteta Fonda za vanredne situacije radi pružanja podrške globalnoj likvidnosti putem obimnog odobravanja SDR-a, kao što je to urađeno tokom finansijske krize 2008-2009.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar