U trendu

JLR razvija vozilo koje prepoznaje raspoloženje vozača

KOVENTRI – Britanski Jaguar Land Rover razvija novu tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji koja ima za cilj dešifrovanje promena raspoloženja vozača tokom vožnje, kako bi kompanija shodno tome prilagodila kabinska podešavanja zarad sveopšte dobrobiti učesnika u saobraćaju.

Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču i biometrijski senzor za praćenje i procenu raspoloženja vozača i shodno tome vrši prilagođavanja mnogih funkcija kabine, uključujući sistem grejanja, ventilacije i klimatizacije, medije i ambijentalno osvetljene, navodi se u saopštenju kompanije.

Podešavanja se menjaju u skladu sa izrazom lica vozača što treba da pomogne u eliminaciji stresa.

Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po meri lica koje upravlja vozilom.

Personalizovana podešavanja mogu uključivati promenu ambijentalnog osvetljenja u umirujuće boje ukoliko sistem detektuje da je vozač pod stresom, zatim odabir omiljene plej liste ako se prepoznaju znakovi umora ili snižavanje temperature vazduha unutar kabine kao odgovor na zevanje ili druge znake umora.

Sprovedena istraživanja ukazuju na to da se 74 odsto vozača svakodnevno oseća iscrpljeno ili preopterećeno.

Jaguar Land Rover takođe isprobava slične tehnologije namenjene putnicima zadnje klupe, s tim što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sedišta.

Ukoliko sistem detektuje znake umora, može da zatamni svetla, tintuje tj. zatamni prozore i podigne temperature vazduha kako bi putnik lakše utonuo u san.

Novi sistem za detekciju raspoloženja predstavlja samo jednu od niza tehnologija koje kompanija Jaguar Land Rover istražuje kao deo svoje vizije „mirnog utočišta“, sa krajnjim ciljem da se unapredi sveopšte iskustvo vožnje.

Softver za detekciju raspoloženja predstavlja naprednu generaciju JLR-ove postojeće tehnologije za praćenje stanja vozača. Monitor za praćenje stanje vozača, koji može da detektuje da li vozač počinje da se oseća pospano i ukoliko je to slučaj daje rano upozorenje da se napravi pauza, već je dostupan na svim Jaguar i Land Rover vozilima, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar