U trendu

Još nema dogovora o stavljanju inovativnih lekova na pozitivnu listu

Direktor Udruženja proizvodjača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja upozorio je danas da postoji mogućnost da ni jedan inovativini lek do kraja godine ne bude stavljen na pozitivnu listu jer Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RFZO) proizvodjačima lekova nudi neprihvatljiv model finansiranja.

„RFZO je ponudio medel ugovora kojim su samo precizirane obaveze Fonda, ali ne i proizvodjača lekova. Takva praksa ne postoji ni u jednoj evropskoj zemlji i stoga epelujemo na Fond i Ministarstvo zdravlja da što hitnije postignemo dogovor o finansijski predvidivim uslovima i za farmaceutske kompanije“, rekao je Trkulja agenciji Beta.

On je istakao da prihvatljiv model ugovora znači da se tačno utvrdi koje su obaveze Fonda i proizvodjača lekova kako bi inovativnim lekovima bili pokriveni svi pacijenti kojima su oni neophodni.

„Tokom poslednjih 4-5 godina inovativni lekovi ne dolaze redovno na pozitivnu listu. Ove godine je RFZO opredelio 900 miliona dinara za troškove stavljanja inovativnih lekova na pozitivnu listu i do sada ni jedan dinar za te namene nije potrošen“, podsetio je Trkulja.

Po njegovim rečima, ako bi uskoro bio postignut dogovor sa RFZO, do kraja godine bi bar 10 do 15 inovativnih lekova moglo da bude uključeno na pozitivnu listu.

U slučaju da nema takog dogovora, kako je dodao, postoji bojazan da će RFZO za druge namene potrošiti novac koji je predvidjen za troškove terapije inovativnim lekovim, što će biti na štetu pacijenata.

„Na svetskom tržištu se godišnje pojavi od 20 do 30 inovativnih lekova, a Srbija je ne samo iza Hrvatske i Slovenije po tome koliko su pacijentima dostupni takvi lekovi, nego su ispred nje i Albanija, Makedonija i Bosna i Hercegovina“, kazao je Trkulja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar