Jović: Inflacija ostaje stabilna na oko 2,0% ove i iduće godine

BEOGRAD – U Srbiji su nastavljena povoljna makroekonomska kretanja i u 2019. godini, inflacija je niska i stabilna, a finansijska stabilnost je očuvana, izjavio je danas viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović.

Jović je, na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji na konferenciji za novinare u NBS, istakao da su troškovi finansiranja ostali niski, što je povećalo ekonomsku i investicionu aktivnost u zemlji.

„Inflacija je u proteklih šest godina bila niska i stabilna na nivou od oko 2,0 odsto, što očekujemo i za ovu i narednu godinu“, naveo je viceguverner.

Dodao je da je sačuvana finansijska stabilnost, i da je pitanje nasleđenih problematičnih kredita rešeno na održiv način.

„Njihov nivo smanjen je za više od 70 odsto u poslednje četiri godine, a njihovo učešće u ukupnim kreditima smanjeno je na 5,2 odsto“, rekao je Jović.

Kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu su danas, kako je predočio, dva puta niže, a privredi čak tri puta niže nego što su bile u maju 2013, kada je NBS započela ciklus ublažavanja monetarne politike.

Jović je takođe naglasio da su nastavljena pozitivna fiskalna kretanja i da budžetski suficit u prvoj polovini godine iznosi 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Sve navedeno, kaže, postignuto je uprkos nepovoljnom delovanju pojedinih faktora iz međunarodnog okruženja, prvenstveno usporavanja globalnog privrednog rasta zbog najava dodatnih protekcionistickih mera i zaoštravanja geopolitičkih tenzija.

Dodao je da to „istovremeno potvrduje da je jačanjem domaće ekonomije, pre svega zahvaljujući ostvarenom smanjenju interne i eksterne neravnoteže i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, povećana njena otpornost na nepovoljne uticaje iz međunarodnog okruženja“.

Viceguverner je podsetio da je, u svetlu sve izvesnijeg ublažavanje monetarnih politika vodećih centralnih banaka i povoljnih domaćih makroekonomskih kretanja, NBS u dva navrata, u julu i u avgustu, snizila referentnu kamatnu stopu za po 25 baznih poena na aktuelni nivo od 2,5 odsto, što je njen minimum u režimu ciljanja inflacije.

„Time NBS, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, nastavlja da pruža dodatnu podršku privrednom rastu i rastu zaposlenosti na održivim osnovama“, rekao je Jović i poručio da će centralna banka i ubuduće, prilikom donošenja odluka o monetarnoj politici, pažljivo pratiti kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i njihov uticaj na ekonomska kretanja u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.