U trendu

Junajted grupa: Pritisci na nezavisnost pravosudja dolaze od najviših državnih funkcionera

„Junajted grupa“ (United Group) je danas je ukazala da pritsci na nezavisnost pravosudja u Srbiji dolaze od najviših državnih funkcionera, a ne od privatnih kompanija.

Ta kompanija je nedavno saopštila da je Privredni sud u Beogradu bez pravno valjanog osnova omogućio konkurentskim firmama „uvid u poverljive poslovne informacije i tajne“ njenim članiocama, SBB-u i Siti Medija (City Media).

Povodom izražavanja sumnje da je tom odlukom Privrednog suda legalizovana poslovna špijunaža, premijerka Ana Brnabić je Junajted grupi preko društvene mreže Twiter postavila pitanje: „Jel ovo jedna medijska grupa koristi svoj medijski uticaj da komentariše sudske odluke i tako najdirektnije vrši uticaj na sudstvo u Srbiji“.

U odgovoru premijerki, „Junajted grupa“ je navela da „sudovi koji mimo svake pravne logike i principa pravednosti svojim pojedinim odlukama ugrožavaju legitimne interese pravnih subjekata, bez obzira da li se radi o kompanijama ili fizičkim licima moraju biti otvoreni za pravne kritike“.

„Podsećamo sve državne funkicionere u Srbiji da po oceni relevantnih medjunarodnih organizacija i Evropske komisije pre svega, opasnost i pritisci na nezavisnost pravosudja upravo dolaze od najviših državnih funkcionera, a ne od privatnih kompanija, a pogotovo ne od jednog od retkih nezavisnih medija, navodi se u saopštenju United Grupe.

Podseća se da je u nedavno objavljenom Izveštaju Evropske komisije za Srbiju precizirano da država treba da napravi ozbiljne korake u smanjivanju „visokog stepena pritisaka na pravosudje“ te da se državni funkcioneri uzdrže od „javnog komentarisanja tekućih istraga, sudskih postupaka, kao i pojedinačnih sudija i tužilaca“, kao i da primenjuju propise koji su sami doneli da ne bi „prelazili granicu“ komentarisanja sudskih presuda, a sve to da bi ispunili obaveze preuzete u procesu evropskih integracija, a posebno u odnosu na Poglavlje 23.

„Predstavnici izvršne vlasti u Srbiji uporno izbegavaju da shvate ulogu medija u demokratskom društvu, zbog čega ni u oblasti slobode izražavanja u izveštaju Evropske komisije nema nikakvog napretka“, istakla je United Grupa.

Dodaje je da je obraćanjem javnosti „Junajted grupa“ kao privatna kompanija iskoristila pravo na slobodu izražavanja što uključuje čak i javnu kritiku nepravičnih odluka suda i ukazivanje javnosti na takve odluke, i to ne da bi se uticalo na ishod postupka, nego da bi se ostvarilo nešto što se naziva „demokratska kontrola rada suda“.

Ta poslovna grupacija je najavila da će u odbrani svojih prava i legitimnih interesa iskoristiti sva dostupna pravna sredstva, kako domaća tako i medjunarodna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar