U trendu

Jutarnji: EU traži poskupljenje gasa za grejanje u HR za 25%

ZAGREB – Hrvatski građani koji se greju na gas plaćaće taj energent 25 posto skuplje najkasnije 2026. godine, do kada bi na tu vrstu grejanja trebalo da se uvede renta na emisiju staklenih gasova, piše danas Jutarnji list.

Taj scenario je naveden u sklopu nedavno objavljene energetske strategije Evropske komisije „Fit for 55“ o ubrzanom izbacivanju fosilnih goriva iz saobraćaja i privrede, ali i iz zgrada koje su, što je manje poznato, jedan od najvećih emitera CO2 u atmosferu pa samim tim i jedan od najvećih zagađivača.

Ideja Evropske unije je da ukine sasvim grejanje na gas do 2050. i u tom smeru ide predlog EK, koji je planiran da stupi na snagu 2026, kaže Neven Duić s Katedre za energetska postrojenja i energetiku zagrebačkog Fakulteta mašinstva i brodogradnje.

Računica Evropske komisije o potrebi povećanja cene prirodnog gasa za 25 posto za hrvatske potrošace koji se greju na gas nalazi se u predlogu izmena pravila trgovanja dozvolama za emisije ispuštanja štetnih gasova u atmosferu, navodi Jutarnji.

Taj predlog je deo dokumenta „Fit for 55“, u kojem se, pored ostalog, raščlanjuju cene ovog energenta u zemljama evrozone i cene u ostalim članicama EU obračunate u evrima, a koje domaćinstva u 27-članom bloku plaćaju za grejanje na gas.

Prema tom izvoru, hrvatski građani trenutno plaćaju grejanje pet centi po kilovatsatu, a plaćaće gotovo devet centi kada se uvede renta na gas za emisiju s efektom staklene bašte, piše Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.