U trendu

K. Mitrovica predstavila potencijale na sajmu u Negotinu

KOSOVSKA MITROVICA/NEGOTIN – Poljoprivredna savetodavana i stručna služba Kosovske Mitrovice je na Etno sajmu u Negotinu predstavila potencijale tog dela zemlje.

Etno sajam u Negotinu su, 8. i 9. oktobra, organizovali Ministarstvo poljoprivrede, tri poljoprivredne službe iz Negotina, Zaječara i Knjaževca i sve tri lokalne samouprave.

PS S S Kosovska Mitrovica je saopštila da se rado odazvala pozivu i spremila svoje učešće i predstavljanje u skladu sa potencijalima naših krajeva i sela.

Područje Kosovsko-mitrovačkog okruga ima široku lepezu proizvoda, kako primarne proizvodnje, tako i finalnih proizvoda, pa smo mi na štandu to i predstavili. Krenuli smo od meda i domaće voćne rakije od šljive, ono od čega se i kod svakog domaćina polazi“, kažu u PS S S Kosovska Mitrovica.

Takođe, predstavljeno je i heljdino brašno, kao i proizvodi od tog brašna, pita savijača od sira i kajmaka, mlečni proizvodi, zimnica, vina, sezonsko voće, povrće i drugo.

„Specifični smo bili i po sušenim gajenim ili šumskim plodovima, kao i hladno ceđenim uljima i ekstratima. Od suvenira izložili smo ručni rad, vez na tradiciomalan način i veoma dekorativne domaće sapune pravljene od različitih biljaka“, navodi se u saopštenju.

PS S S Kosovska Mitrovica je putem flajera promovisala svoje potencijale.

Posetioci su najviše pitanja imali oko Rajske banje i manastira Banjska.

„Ovoga puta smo otišli korak dalje, pa smo i sa šireg područja od našeg delokruga rada, tj. Kosovsko-mitrovačkog okruga, izložili i predstavili veoma bogat sadržaj proizvoda Dobrotvorne organizacije EUO Eparhije raško-prizrenske ‘Majka devet Jugovića’ koja radi i funkcioniše na području Kosova i Metohije. Akcenat smo stavili na njihovim plodovima povrća i zimnice, gde je bilo i kombinacije mlečnih proizvoda i povrća“, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.