U trendu

Kad „kapi znoja“ pretvoriš u virtuelne pare i popust. . .

BEOGRAD – Mobilna aplikacija „Gluk“ (Glook) za samo tri meseca od kada je plasirana u Srbiji postala je jedna od najtraženijih, a jedan od njenih tvoraca, suvlasnik kompanije „Run Croatia“ Berislav Sokač kaže da je jedinstvena u svetu i da ima potencijal da postane „svetska klasa“.

„Gluk“ je aplikacija koja ima dvostruku ulogu – s jedne strane motivše ljude da budu fizički aktivni i da svaku „kap znoja“ pretvaraju u „virtuelne novčiće“, pomoću kojih će, s druge strane, ostvariti do 25 odsto popusta na kupovinu u više od 200 kompanija u Srbiji.

U Srbiji je tu aplkaciju „skinulo“ za svega tri meseca više od 60. 000 ljudi.

Da je dobro prihvaćena pokazuje i podatak, kaže Sokač, da su za samo tri meseca u Beogradu već prodati neki modeli automobila uz nižu cenu zahvaljujući toj aplikaciji i njenim korisnicima, koji su „nagrađeni za svoj trud“.

„Gluk je lojaliti vrednosni sistem koji je baziran na tome da podstiče stanovništvo da vozi bicikl, da se šeta ili trči, kako bi bilo što zdravije i kako bi se rasteretio zdravstveni sistem koji je već mnogo opterećen“, rekao je Sokač za Tanjug.

S druge strane, dodaje on, sponzori, firme i brendovi koji podstiču zdravi način života se u „Gluk zajednici“ prezentuju u pozitivnom svetlu i svoje proizvode nude u obliku popusta zajednici koja zdravo živi.

Neke od kompanija koje će za trčanje dati popust su automobilski i drugi brendovi, a čitav spisak može se naći na aplikaciji „Gluk“.

Upitan kako je nastala ideja za izradu te aplikacije, Sokač kaže da je inspiraciju pronašao u jednoj drugoj aplikaciji, koja se pojavila u Americi početkom godine i koja je motivisala građane da se kreću kako bi sakupljali kriptovalute.

„Kada sam čuo tu vest, nazvao sam svog prijatelja iz Srbije Vladimira Đođu, koji je, inače, razvio sistem za plaćanje parkinga u Beogradu, Nišu i drugim gradovima u Srbiji. Gluk smo razvijali zajedno, napravili alogaritme koji mere aktivnost čoveka i pretvaraju svaku kapljicu znoja u jedan koin, odnosno novčić, koji se pretvara u popust“, objasno je Sokač.

Kaže da su planovi da aplikacija u Srbiji do Nove godine dostigne više od 100.000 „skidanja“, i istakao da je prošle nedelje pokrenuta i u Crnoj Gori, za vikend je aktivirana u Hrvatskoj, kao i da će u narednim mesecima biti i u Sloveniji, a onda se, dodaje Sokač, ide na američko tržište.

„Probaćemo da izađemo na američko tržište, jer se ovde radi o jedinstvenoj akplikaciji u svetu i takav sistem trenutno u svetu ne postoji. Ambiciozni smo da tu aplikaciju proširimo na svet, jer zašto ne bi jedna aplikacija iz ove regije postala svetska klasa“, ističe Sokač.

Sa planovima Sokač ide i dalje, te kaže da ima ambiciozan plan da do 2028. sa svojim partnerima kupi Gugl.

To za njega, navodi, nije nedostižno, jer, kako kaže, čovek sve što zamisli može i da ostvari, a motivaciju nalazi u tome što je od amatera za manje od pet godina postao 13. čovek u svetu koji je istrčao svih šest svetskih maratona.

„Kada sam 2010. godine bio u Njujorku, odlučio sam da istrčim Njujorški maraton. Onog trenutka kada sam stao na start Njujorškog maratona to je promenilo moj život. Ja sam se nakon toga zaljubio u trčanje i odlučio sam da istrčim ostalih pet svetskih maratona i to sam uspeo, a pre toga nisam trčao ni dva kilometara. Moj primer pokazuje da se sve može, tako da zašto ne bismo jednog dana kupili i Gugl“, zaključio je Sokač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar