U trendu

Kad nema inspekcije, trgovci kolo vode

Reklamacija je odbijena zbog neadekvatnog korišćenja obuće”, glasio je odgovor trgovca na zahtev kupca da mu samo mesec dana od kupovine zameni kožne patike ili vrati novac, pošto se đon potpuno odlepio.

Na pitanje „A kako se to koristi obuća”, inače kupljena u jednom velikom lancu sportske opreme, trgovac je samo slegnuo ramenima, i posavetovao ga šturo da se žali ako nije zadovoljan odlukom.

Ovaj primer koji je redakciji „Potrošača” ispričao jedan naš čitalac nije usamljen, gotovo da nema kupca koji kroz ovakvo iskustvo prilikom reklamiranja neke robe već nije prošao.

Statistika koju vode potrošačke organizacije kaže da su se u ovoj godini građani Srbije naviše žalili na kvalitet tehničkih uređaja, a već na drugom mestu su obuća i odeća.

Po broju žalbi sledi bela tehnika, ali i usluge operatera mobilne telefonije.

I prema iskustvima potrošačkih organizacija problema sa trgovcima ima sve više, jer jednostavno ne poštuju zakon i izbegavaju rešavanje reklamacija, pa čak i kada je kupac očigledno u pravu.

Zašto je kod nas sve teže ostvariti potrošačka prava, ako već imamo Zakon koji je u potpunosti usklađen sa evropskom regulativom?

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.