U trendu

Kadlou: Kina da ne potcenjuje Trampa

VAŠINGTON – Kina ne bi trebalo da potceni odlučnost delovanja američkog predsednika Donalda Trampa po pitanju trgovine, upozorio je danas ekonomski savetnik Bele kuće Lari Kadlou.

„Bolje bi im bilo da ne potcenjuju predsednika“, rekao je Kadlou u izjavi za Foks biznis netvork.

Dodaje i da je proteklih dana postojala komunikacija „na najvišem nivou“ o trgovini između SAD i Kine, ali nije precizirao ko je učestvovao u razgovorima.

Osvrnuvši se na odnose sa zvaničnim Briselom, Kadlou je rekao da SAD i Evropska unija ostvaruju snažan napredak u trgovinskim pregovorima i da bi već narednog meseca mogli najaviti neke nove ugovore.

„Pravimo zaokret. Nadam se da će u narednih tridesetak ili nešto više dana uslediti niz novih vesti u pogledu transakcija, otvaranja tržišta i povećanih investicija sa Evropskom unijom“, izjavio je on.

Kina je ranije danas predstavila listu američkih proizvoda, na kojoj je 5.207 artikala, u vrednosti od 60 milijardi dolara na čiji uvoz će uvesti kontratarife, ako Vašington realizuje svoje najnovije pretnje i uvede carine od 25-odsto na 200 milijardi dolara vredne kineske proizvode.

Uvozne takse će se kretati u rasponu od pet do 25 odsto, saopštila je kineska vlada, a prenosi CNBC.

Na kineskoj listi je širok spektar proizvoda iz SAD, kao što su kafa, med, industrijske hemikalije, 3-D štampači…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.