U trendu

Kalas: Moguca iskjucenja struje ako RUS iskljuci Baltik

VILJNUS – Premijerka Estonije Kaja Kalas izjavila je da su isključenja struje moguća ako Rusija isključi baltičke države iz zajedničke elektro-energetske mreže.

„Bilo bi mudro biti spreman za moguća isključenja“, rekla je Kalas u televizijskom obraćanju, objavljeno je na sajtu vlade.

Dodala je da se to odnosi na javne institucije, kompanije i pojedince i da će ti poremećaji biti „privremeni“, prenosi Rojters.

Kalas je istovremeno objavila vojnu vežbu.

Skoro 3.000 rezervista pozvano je juče na godišnju odbrambenu vežbu, ali Kalas je istakla da nema neposredne vojne pretnje po zemlju.

Ona je pozvala ruske državljane koji žive u Estoniji da ignorišu sve pozive za odlazak u rat Ukrajini. „Ne idite, jer nema povratka”, rekla je Kalas.

Trideset godina nakon otcepljenja od tadašnjeg Sovjetskog Saveza i 17 godina od ulaska u EU baltičke zemlje Litvanija, Letonija i Estonija i dalje zavise od Rusije kada je reč o stabilnosti snabdevanja strujom.

Projekat koji finansira EU i koji vredi 1,6 milijardi evra treba da 2025. godine odvoji baltičke zemlje iz zajedničke električne mreže sa Rusijom i Belorusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar