U trendu

Kamiondzije u Argentini stupili u strajk na neodređeno vrem

BUENOS AJRES – Kamiondžije u Argentini započeli su danas štrajk na neodređeno vreme tražeći povećanje tarifa za transport žitarica i stoke, što bi moglo negativno da se odrazi na izvoz tokom sezone žetve koja je u jeku.

Argentina, vodeći svetski izvoznik prerađevina od soje i drugi najveći izvoznik kukuruza, nedavno je počela žetvu ove dve poljoprivredne kulture.

„Trenutno se ne vode nikakvi pregovori“, rekao je Edgardo Anićeto, portparol Federacije argentinskih transportera (FETRA), dodajući da štrajk nema određeni vremenski okvir, prenosi Rojters.

Oko 85 posto argentinskog žita se transportuje kamionima sa njiva do luka u zemlji.

Iako su se kamiondžije, vlada i seoske zadruge početkom februara dogovorili o novim tarifama za prevoz žitarica, iz FETRA-e poručuju da je povećanje cena dizela učinilo „nemogućim nastavak rada pod razumnim uslovima“.

Ova južnoamerička zemlja godinama se bori sa rastućom inflacijom, koja se tokom prošlog meseca pogoršala zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Prema anketi argentinske centralne banke, analitičari procenjuju da je inflacija u martu dostigla 5,5 procenata u odnosu na februarski nivo od 4,7 posto i 3,9 odsto u januaru, kada je pregovarano o novoj tarifi za kamionski transport.

FETRA se takođe žalila na nestašicu goriva, nakon čega je nacionalna naftna kompanija IPF početkom ovog meseca povećala količinu isporuka benzina na najviši nivo u poslednjih deset godina.

Na berzi žitarica u Buenos Ajresu procenjuje se rod soje u aktuelnoj žetvi na 42 miliona tona, a prinos kukuruza na 49 miliona tona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar