U trendu

Kasni reforma javnih preduzeća, neki zadržali plate u 2015.

Fiskalni savet Srbije poručio je danas da su fiskalni rezultati u prvih sedam meseci ove godine izuzetni, ali i upozorio da će njihova održivost presudno zavisiti od rešavanja problema javnih i okončanja privatizacije državnih preduzeća, s čime se, primećuju, i u 2016. kasni.

„Iako su tekuća fiskalna kretanja znatno povoljnija od očekivanih, još nisu otklonjeni najveći rizici po domaće javne finansije – nereformisana javna i državna preduzeća, EPS, RTB Bor, Srbijagas i druga“, navedeno je u mesečnom izveštaju tog tela gde ukazuju da neka od tih preduzeća nisu sledila zakonsku odredbu i smanjila plate u 2015. za 10 odsto.

Savet upozorava da bi njihovi ogromni dugovi i loše poslovanje mogli i u budućnosti opet pasti na teret građana i snažno povećati javni dug, što bi praktično poništilo dosadašnje rezultate fiskalne konsolidacije.

Ključni problemi javnih preduzeća su, kako je navedeno, višak zaposlenih i preveliki rashodi za zarade, niska naplativost pruženih usluga, cene, tehnički gubici i dr…

Njihovo rešavanje je, kako piše, prepoznato je kao prioritet i u najnovijem Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici koji je Vlada potpisala sa MMF- om.

„Našu ocenu ne menja ni činjenica da su neka preduzeća (EPS, Srbijagas) u 2015. ostvarila bolji poslovni rezultat u odnosu na prethodne godine, budući da je analiza otkrila da iza toga dobrim delom stoje privremeni činioci“, piše u izveštaju.

U izveštaju je Savet posebno smo analizirao kretanje rashoda za zarade zaposlenih u fiskalno najvažnijim javnim preduzećima i zaključio da pojedina preduzeča nisu potpuno dosledno sprovodila zakonsku odredbu o smanjenju zarada za 10 odsto u 2015. godini.

„Najveće i ekonomski najopasnije odstupanje napravljeno je u EPS-u, dok kod ostalih preduzeća načelno možemo reći da su isplaćene zarade približno bile u skladu sa zakonskim odredbama – iako je i u njima bilo tendencija da se deo zakonskog umanjenja zarada nadoknadi“, navedeno je u izveštaju Fiskalnog saveta.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Saša

    Šta je sa privatizacijom vojnih Fabrika ? I definisanim konverzijama duga u kapital ?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike