U trendu

Katar ervejs će leteti do Erbila dok bude bezbedno

Katarski avioprevoznik Katar ervejs saopštio je da će nastaviti da leti u Erbil, u iračkom Kurdistanu, sve dok god vazdušni prostor iznad tog područja bude otvoren i bezbedan, javila je katarska televizija.

Loukost kompanija FlajDubai saopštila je juče da su letovi ove kompanije ka Erbilu u iračkom Kurdistanu dovedeni u pitanje, nakon što je Irak pozvao međunarodne aviprevoznike da ukinu letove ka kurdskom regionu u Iraku zbog održavanja referenduma o nezavisnosti.

Ova aviokompanija je saopštila da će njen let ka Erbilu u petak biti izveden po planu, ali da će o letovima od subote doneti odluku u kontaktu sa lokalnim predstavnicima kompanije, preneo je AP.

Egipatska avio-kompanija Idžipt er najavila je da od petka obustaviti letove ka i sa aerodroma Erbil, izjavila su dva neimenovana izvora iz kompanije.

Ovakav potez dolazi nakon što je iračka Agencija za civilnu avijaciju uputila obaveštenje stranim avio-kompanijama da će međunarodni letovi ka aerodromima u Erbilu i Sulejmaniji, u iračkom Kurdistanu, biti ukinuti i da će biti dozvoljeni samo domaći letovi, preneo je Rojters.

Irački premijer Hajder al-Abadi dao je u utorak vlastima u Kurdistanu rok od 72 sata da kontrolu nad aerodromima predaju federalnim organima, upozorivši da će se u protivnom suočiti sa zabranom letova.

Abadijev ultimatum usledio je dan nakon što su irački Kurdi održali referendum o nezavisnosti, koji Bagdad i irački susedi ne priznaju.

Kurdi imaju svoju regionalnu vladu, parlament, oružane snage i aerodrome u tri iračke severne provincije, gde uživaju ustavnu autonomiju više od 10 godina.

Pod njihovom kontrolom su i sporne teritorije izvan ovih provincija na koje takođe Bagdad polaže pravo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.