U trendu

Katar potpisao ugovor o izvozu gasa sa Nemačkom

DOHA – Katarska državna kompanija za gas potpisala je ugovor sa Nemačkom za isporuku oko dve miljarde tečnog prirodnog gasa godišnje, potvrdio je danas izvršni direktor Katar Enerdžis.

Ugovor sklopljen između Nemačke i Katara trebalo bi da stupi na snagu 2026. godine i da traje 15 godina, i dogovoreno je da Katar Nemačkoj isporučuje 2,7 milijardi kubnih metara godišnje, prenosi Dojče Vele.

„Nemačka je najveće tržište gasa u Evropi i mi smo posvećni održavanju energetske bezbednosti Nemačke i Evrope“, izjavio je katarski ministar energetike i izvršni direktor Katar Enerdži Sad Šerida al-Kabi.

Nemačka troši oko 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od čega je nešto više od polovine dolazilo iz Rusije, a sada Berlin nastoji da zameni ruski gas, koji nije stizao od avgusta.

Trenutno veliki deo nemačkog snabdevanja gasom dolazi iz Norveške, Holandije i Belgije, a Nemačka je ponovo privremeno aktivirala elektrane na naftu i ugalj i produžila rad poslednje tri nuklerane elektrane u zemlji.
Kina, Japan i Južna Koreja su trenutno glavno tržište za izvoz katarskog gasa, a prošle nedelje je Doha sklopila sporazum o isporuci četiri miliona kubnih metara gasa godišnje sa Kinom, koji će trajati 27 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar