najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kazahstan za uvoz automobila iz Srbije u Evroazijsku uniju

Kazahstan će podržati bescarinski uvoz automobila „fijat“ iz Srbije na tržište Evroazijske unije koju, pored te zemlje, čine Rusija, Belorusija, Jermenija i Kirgistan, izjavio je danas ministar privrede Srbije Goran Knežević.

„Poslednja administrativna barijera je pala, i nadam se da će biti omogućen izvoz naših autmobila na to tržište“, rekao je Knežević novinarima u Beogradu posle potpisivanja Protokola sa Prvog zasedanja Medjuvladine srpsko-kazahstanske komisije i Sporazuma o konstituisanju Poslovnog saveta.

On je dodao da je to pitanje davno bilo rešeno, samo se čekalo da zabrane padnu, a da je konačna odluka o tome na zasedanju Evroazijske komisije.

Ministar privrede Kazahstana Kuandik Bišimbajev je kazao da je njegova zemlja odlučila da podrži odluku o bescarinskom uvozu automobila iz Srbije jer je ocenjeno da oni nisu direktna konkurencija tamošnjoj automobilskoj industriji.

„U poslednje vreme Kazahstan beleži rast automobilske industrije i proizvodnje, ali smo zaključili da vaši automobili nisu direktna konkurencija“, kazao je Bišimbajev.

Potvrdio je da će Kazahstan, koji se ranije protivio da se olaška uvoz automobila iz Srbije na tržište Evroazijske unije, podržati takav predlog.

Knežević je kazao je trgovinska razmena Srbije i Kazahstana mala, ali da očekuje njen rast u narednom periodu.
 
Robna razmena u prošloj godini bila je 166 miliona dolara, sa deficitom na srpskoj strani.
U uvozu iz Kazahstana u Srbiju 80 odsto su nafta i naftni derivati, dok su u izvozu iz Srbije najzastupljeniji poljoprovredni proizvodi.

„U svim segmentima privrede možemo ostariti velik iskorak“, kazao je Knežević.

Bišimbajev je rekao da Kazahstan pridaje veliki značaj radu Poslovnog saveta i da će danas potpisani sporazum doprineti proširenju saradnje dve zemlje.

Podsetio je da izmedju Srbije i Kazahstana šest godina postoji sporazum o slobodnoj trgovini i istakao da se sada priprema takav sporazum izmedju Srbije i svih zemalja Evroazijske unije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike