U trendu

KBF: Za tri godine polovina proizvedenih automobila biće na struju

KOPAONIK – Do 2025. godine polovina proizvedenih putničkih automobila biće elektrifikovana, a do 2035. konvencionalni motori će biti zastupljeni u samo 10 odsto vozila, rečeno je na panelu „E-mobilnost: sadašnjost ili budućnost?“, održanom u okviru 30. jubilarnog Kopaonik biznis foruma.

Generalni direktor kompanije ZF Srbija Milan Grujić rekao je da je
e-mobilnost nepovratan proces i da Srbija ima odličan potencijal kada je proizvodnja električnih automobila u pitanju.

Direktor Sektora za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije Vladimir Tomić podsetio je da Srbija već ima fabrike koje proizvode motore na električni pogon.

„Srbija se sprema za ovu vrstu investicija, ali su izazovne, infrastrukture pre svega. Električna energija za proizvodnju e-automobila je ogromna. Zahvaljujući hidro elektranama imamo dobar potencijal, ali moramo i dalje da radimo na zelenim izvorima energije“, smatra Tomić.

Auto industrija jedan je od najznačajnijih sektora rasta, kaže Duško Vasiljević iz Svetske banke i dodaje da ona trenutno prolazi kroz najveću revoluciju u istoriji.

Smatra da je Srbija dobro pozicionirana da se dalje integriše u proizvodnju e-automobila, jer, kako kaže, ima konkurentnu i kvalifikovanu radnu snagu.

Učesnici na panelu su saglasni da će uskoro dizel i benzin motori postati prošlost i da će ih zameniti motori sa pogonom na struju.

„Izvesno je da je fosilnim gorivima odzvonilo, pogotovo uglju, koji je glavni proizvođač energije kod nas“, ocenio je profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu Aleksandar Jovović.

Panelisti su saglasni da Srbija ima budućnost u e-mobilnosti, ali su istakli da je neophodna zakonska regulativa.

Član Upravnog odbora OMR grupe Miloš Petrović naveo je da je od 2020. od kada se u Srbiji subvencioniše kupovina električnih automobila, samo 1.100 automobila nabavljeno uz subvencije.

„Ako budemo radili na edukaciji, mislim da nam električna budućnost može biti svetla“, rekao je Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.