U trendu

Kina i S. Arabija: Važno stabilno snabdevanje na globalnim tržištima nafte

RIJAD – Kina i Saudijska Arabija potvrdile su značaj stabilnog snabdevanja na globalnim tržištima nafte i ulogu Rijada u tome, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga kraljevstvu.

Kina pozdravlja ulogu Saudijske Arabije na svetskom tržištu nafte jer podržava ravnotežu i stabilnost u snabdevanju, navodi se u sopštenju i podseća da je Rijad pouzdani veliki izvoznik sirove nafte u Kinu, preneo je Rojters.

Si je boravio u poseti Saudijskoj Arabiji, prvi put posle gotovo sedam godina, a juče je potpisao ugovore vredne milijardi dolara sa najvećim svetskim izvoznikom nafte.

Kina je najveći trgovinski partner Saudijske Arabije i izvor rastućih investicija, a takođe je i najveći svetski kupac nafte.

Prema podacima kineske carine, bilateralna trgovina između Saudijske Arabije i Kine dostigla je prošle godine 87,3 milijarde dolara, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na 2020. godinu.
Kineski uvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije iznosio je 43,9 milijardi dolara u 2021. godini, što čini 77 odsto njenog ukupnog uvoza robe iz kraljevstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar