U trendu

Kina i SAD postigli trgovinski sporazum o govedini, piletini i prirodnom gasu

Amerika i Kina postigle su trgovinski sporazum prema kome će Kina konačno otvoriti svoje granice američkoj govedini a kineska kuvana piletina moći da stigne na američka tržišta, saopšteno je u Vašingtonu.

SAD će takodje dozvoliti američkim kompanijama da šalju tečni prirodni gas u Kini u okviru bilateralnog sporazuma postignutog kao rezultat sastanka predsednika SAD Donalda Trampa sa kineskim predsednikom Si Djinpingom u aprilu.

Sporazum „ruši“ i niz dugogodišnjih barijera u oblastima od poljoprivrede do energije i rada američkih finansijskih firmi u Kini.

Navodi se da je ovaj trgovinski sporazum prvi rezultat zbližavanja američkog i kineskog predsednika i rezultat dogovora da dve strane otpočnu trgovinske pregovore.

Američki zvaničnici pozdravili su sporazum kao važan korak u naporima za podsticanje američkog izvoza i smanjenja američkog trgovinskog deficita s Kinom, druge po veličini svetske privredu.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros rekao je da je sporazum „ogromno dostignuće“ i da je postignut  u rekordnom vremenu.

„Ovim je uradjeno više nego što je uradjeno u celoj istoriji američo-kineskih trgovinskih odnosa“, rekao je Ros novinarima sinoć u Beloj kući, i dodao da obično pregovori o trgovinskim sporazumima traju više godina a ne nekoliko desetine dana.

Sporazum se odnosi na mnoge trgovinske prepreke na koje su se američke kompanije dugo žalile, ali ostaje da se vidi koliko daleko će Kina ići da dozvoli veći američki izvoz. Bivše američke administracije pozdravljale su sporazume po kojim se otvara kinesko tržište ali su ostajale razočarane.

Tramp je tokom svoje izborne kampanje i od kad je došao u Belu kuću kao važno pitanje naglašavao potrebu da se smanji ogroman američki trgovinski deficit sa Kinom i izražavao želju da uravnoteži trgovinu izmedju dve zemlje.

Prema sporazumu SAD će dozvoliti kineskim kompanijama da pregovaraju sporazume o kupovini američkog tečnog prirodnog gasa. Takodje se ublažavaju ograničenja na poljoprivredne proizvode, uključujući prekid kineskih restrikcija na uvoz američke govedine, koja je bila zabranjena 13 godina. Za uzvrat SAD će dozvoliti prodaju kuvane kineske piletine.

Otvara se i put američkim kompanijama koje pružaju usluge elektronskog plaćanja da počnu proces dobijanja dozvola u Kini, i olakšava se ulazak američkih banaka na kinesko tržište, izmedju ostalih mera.

Američki trgovinski deficit sa Kinom je iznosio 310 milijardi dolara prošle godine, i daleko je najveći trgovinski deficit koji SAD ima sa bilo kojom zemljom. Deficit sa Kinom predstavljao je oko 60 odsto ukupnog američkog trgovinskog deficita prošle godine od 500,6 milijardi dolara.

Kina je pozdravila to što će velika američka delegacija prisustvovati njenom diplomatskom forumu „Novi putevi svile“ koji se otvara u nedelju u Pekingu.

Dve zemlje su se dogovorile da održe pregovore na visokom nivou ovog leta predvodjene Rosom, ministrom finansija Stivenom Menučinom i kineskim vice-premijerom Vang Jangom da razrade jednogodišnji plan. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.