U trendu

Kina: Ne podležemo ucenama SAD, uzvratićemo kontramerama

PEKING/VAŠINGTON – Kineske vlasti su saopštile danas da Peking neće podleći „ucenama“ i da će uzvratiti ako SAD uvedu 25-procentne tarife na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa trenutno razmatra da prvobitno planirane 10-procentne tarife na 200 milijardi vredan kineski uvoz poveća na 25 odsto, u nastojanju da pojača pritisak na Peking da se vrati za pregovarački sto, tvrde tri izvora za „Blumberg“.

Kineski zvaničnici su, međutim, poručili da će uslediti mere odmazde ako Trampova administracija realizuje najavljene mere, i upozorili da taktika pritiska neće doneti uspeh.

„Američki pritisak i ucene neće imati efekat. Ako SAD preduzmu dalje mere eskalacije, Kina će sigurno preduzeti kontramere i odlučno će zaštiti svoja legitimna prava“, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang novinarima.

„Jednostrane pretnje i pritisak će samo proizvesti suprotno od željenog rezultata“, dodaje Geng.

Investitori strahuju da bi eskalacija trgovinskog rata mogla da našteti globalnom rastu, dok su pojedine ugledne američke poslovne grupacije osudile agresivne Trampove tarife.

Američka vlada je početkom jula uvela 25-procentne tarife na kineski uvoz vredan 34 milijarde dolara, a Peking je uzvratio kontratarifama na pođednako vredan uvoz američke robe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar