U trendu

Kina: Ne prebacivati krivicu za vlastite probleme na druge

DAVOS – Prebacivanje krivice za vlastite probleme na druge neće rešiti probleme, poručio je danas potpredsednik Kine Vang Ćišan u Davosu, aludirajući, kako navodi agencija AP, na agresivnu trgovinsku politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

Vang je u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom ski centru primetio da ekspanzija trgovine i tehnološke inovacije ostavljaju mnoge na začelju.

Kao odgovor na to, mnoge zemlje se sve više okreću sebi, rekao je Vang, jasno aludirajući na Trampovu Ameriku, dodaje američka agencija.

„Barijere za međunarodnu trgovinu i investicije rastu, a unilateralizam, protekcionizam i populizam se šire. Ono što treba da radimo jeste da pravimo veći kolač i da tražimo mogućnosti da ga podelimo na pravedniji način. Poslednja stvar koju treba da radimo jeste da prestanemo da pravimo kolač i da se samo upustimo u beskorisnu svađu oko toga kako da ga podelimo“, dodao je on.

Naveo je da nijedna strana ne pobeđuje u sukobu, zbog čega bi trebalo da se fokusiraju na kreiranje situacije u kojoj svi dobijaju.

Poručio je takođe da će kineska ekonomija nastaviti da ostvaruje održive stope privrednog rasta uprkos globalnoj neizvesnosti.

„Biće mnogo neizvesnosti u 2019. godini, ali će kineska ekonomija nastaviti da ostvaruje održive stope rasta. Brzina jeste važna. Ali ono što je stvarno važno je kvalitet i efikasnost našeg ekonomskog razvoja“, rekao je Vang i dodao da Kina ne smatra da njena ekonomija ulazi u završnicu ciklusa ekspanzije.

Pozvao je sve nacije da podrže multilateralizam i učine sve što mogu kako bi sprečile dalje pogoršanje globalnih neravnoteža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.