U trendu

Kina objavila master plan za izgradnju ekonomskog kruga Čengdu-Čungćing

Centralni komitet Komunističke partije Kine i Državni savet Kine izdali su master plan za izgradnju ekonomskog kruga Čengdu-Čunćing na jugozapadu Kine, objavila je Kineska medijska grupa.

Nacrt planiranja izgradnje ekonomskog kruga područja Čengdu-Čungćing objavljen je s ciljem da se ovo područje pretvori u ekonomski krug sa svojim prednostima i karakteristikama, kao i novim pokretačem i važnim motorom rasta visokokvalitetnog razvoja zemlje, navodi se u dokumentu.

Smešteni u gornjem toku reke Jangce, susedni gradovi Čengdu i Čungćing na jugozapadu Kine su se poslednjih godina ubrzano razvijali. Oni su medju 23 kineska grada sa godišnjim bruto domaćim proizvodom (BDP) većim od bilion juana (156 milijardi dolara).

Očekuje se da će ekonomski krug Čengdu-Čungćing postati važno ekonomsko središte, centar naučnih i tehnoloških inovacija, nova prilika za reforme i otvaranje i optimalno mesto za život visokog kvaliteta.

Master planom su pokriveni osim prvobitnih Čungćinga i Čengdua i drugi gradovi u njihovom okruženju. Područje ima 96 miliona stalnih stanovnika i BDP od 6,3 biliona juana. Plan služi kao osnova za izradu relevantnih programa i politika i pokriva period razvoja do 2025. godine, ali i sa izgledima do 2035. godine.

Gradovi u ekonomskom krugu ubrzavaju izgradnju modernih transportnih mreža, čija se dužina železničke mreže proteže preko 9.000 kilometara, pokrivajući sve gradove koje imaju više od 200.000 stanovnika.

U toj oblasti će se u osnovi izgraditi regionalni kooperativni inovativni sistem, čija bi potrošnja za istraživanje i razvoj trebalo da dostigne oko 2,5 odsto BDP-a, dok će stopa doprinosa naučno-tehnološkog napretka dostići 63 odsto, navodi se u dokumentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar