U trendu

Kina odobrila gradnju brane visoke 239 m, najviĆĄe u zemlji

Ć ANGAJ – Kina je odobrila izgradnju jedne od najviĆĄih brana u zemlji, visoke 239 metara, u gornejm delu svoje najduĆŸe reke, Jangce, saopĆĄtila je danas drĆŸavna agencija za planiranje.

Hidroenergija je čist i obnovljiv izvor energije, ali je ovaj veliki građevinski poduhvat na jugozapadu Kine naiơao na kritike zbog, kako prenosi Rojters, naruơavanja krhkog ekosistema i neadekvatnog obeơtećenja viơe hiljada ljudi koji gube svoje domove.

„Velika paĆŸnja mora biti posvećena zaĆĄtiti ĆŸivotne sredine i raseljavanju tokom izgradnje“, navelo je u saopĆĄtenju drĆŸavni planer, Nacionalna komisija za razvoj i reforme.

VeĆĄtačko jezero hidroenergetskog projekta „Lava“ će potopiti 31 kvadratni kilometar ĆĄume i poljoprivrednog zemljiĆĄta u rukavcu Jangcea, ĐinĆĄua, na granici izmedu Sečuana i Tibeta.

Projektom je predviđeno da se postrojenje na kraju sastoji od četiri turbine ukupnog kapaciteta od 2.000 megavata (dva gigavata).

DrĆŸavni energetski gigant Huadijan Grupa će imati udeo od 48 odsto u projektu, a ostatak će pripasti lokalnim firmama.

Ukupna planirana investicija od 30,97 milijardi juana (4,59 milijardi dolara) obuhvatiće i 2,19 milijardi juana za pokrivanje troơkova preseljenja i isplate naknade ljudima koji će biti raseljeni zbog izgradnje.

Poslenici iz energetske industrije kaĆŸu da su velike brane najefikasniji način da se električna energija dovede do udaljenih i nerazvijenih regiona, a Kina je obećala da će poboljĆĄati plan kompenzacija za raseljene stanovnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar