U trendu

Kina oslobađa američku svinjetinu i soju od tarifa

PEKING – Kina će pojedine poljoprivredne proizvode izuzeti od dodatnih tarifa na američku robu, javila je danas kineska novinska agencija Sinhua.

To je, kako ocenjuje Rojters, poslednji signal ublažavanja tenzija u kinesko-američkom trgovinskom ratu uoči nove runde pregovora namenjenih okončanju dugotrajnog spora.

„Kina će od danas podržati relevantna preduzeća koja kupuju određene količine soje, svinjetine i drugih poljoprivrednih proizvoda, u skladu sa tržišnim principima i pravilima STO“, prenosi Sinhua i dodaje da će Komisija za carinske tarife Državnog saveta Kine izuzeti te proizvode od dodatnih tarifa.

Zvanični Peking je, takođe, izrazio nadu da će SAD ispoštovati rečeno i da će ispuniti obećanje o kreiranju povoljnih uslova za međusobnu saradnju u poljoprivrednoj oblasti.

Pre ovog saopštenja, kineske kompanije su kupile velike količine soje iz SAD.

Sjedinjene Države i Kina su proteklih dana preduzeli pomirljivije akcije, pri čemu je Kina obnovila kupovinu američke poljoprivredne robe, a američki predsednik Donald Tramp odgodio povećanje tarifa za određenu kinesku robu.

(Tanjug)

Napišite komentar