U trendu

Kina otkazala trgovinske pregovore,vicepremijer ne ide u SAD

NJUJORK/PEKING – Kina je otkazala planirane trgovinske pregovore sa SAD i naredne nedelje neće poslati vicepremijera Liua Hea u Vašington, objavio je „Volstrit džurnal“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Rojters prenosi da je američki list objavio da je kineska državna delegacija srednjeg nivoa trebalo da otputuje za Vašington uoči Liuove posete, ali da se od tog putovanja sada odustalo.

Agencija podseća da je protekle nedelje Kina dodala 60 milijardi dolara vredne američke proizvode na listu robe koja podleže uvoznim tarifama. To je odgovor na tarife koje su SAD uvele na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara i koje bi trebalo da stupe na snagu u ponedeljak, 24. septembra.

AP je protekle nedelje ocenio da će ovaj potez administracije američkog predsednika Donalda Trampa zaoštriti trgovinski konflikt između dve najveće ekonomije sveta i poskupeti proizvode za široku potrošnju, od ručnih torbica do guma za bicikle.
Na početku će tarife iznositi deset odsto, a od 1. januara 2019. godine biće povećane na 25 procenata, izveštava agencija AP. Tramp je već uveo carine od 25 odsto na 50 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, na šta je Peking uzvratio uvođenjem tarifa na američku robu, između ostalog i na soju, što je po oceni AP bio „pucanj“ u predsednikove pristalice u američkom poljoprivrednom regionu.

Američki predsednik je zapretio i dodatnim „podizanjem uloga“ ako Peking donese odluku o merama odmazde, navodeći da će se na meti carina naći još dodatnih 267 milijardi dolara kineskog uvoza. Time bi se ukupan iznos povećao na 517 milijardi dolara, što praktično „pokriva“ gotovo sve proizvode koje Kina prodaje SAD.

Suosnivač kineske platforme za onlajn trgovinu „Alibaba“ Džek Ma uputio je istovremeno ozbiljno upozorenje u vezi sa trgovinskim ratom između SAD i Kine, koji će, po njegovom mišljenju, potrajati i imati veće posledice nego što većina ljudi misli.

Blumberg je preneo da bi, prema predsedniku kompanije „Alibaba“, spor mogao da potraje 20 godina i da se nastavi i posle Trampovog mandata, jer se dve najveće ekonomske sile na svetu bore za globalnu prevlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.