U trendu

Kina: Reagovaćemo na ekonomske sankcije SAD

PEKING – Kina je danas saopštila da će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti svoje institucije i preduzeća, nakon što je američki Senat usvojio novi zakon o zabrani uvoza iz kineskog regiona Sinđang, osim ako preduzeća mogu da dokažu da u njihovom procesu proizvodnje nema prinudnog rada.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je izjavio da mera američkih vlasti usvojena juče “govori da SAD nemaju skrupula u pogledu blaćenja Kine na svaki mogući način”, prenosi agencija AP.

“Pomenute akcije ozbiljno potkopavaju principe tržišne ekonomije i međunarodna ekonomska i trgovinska pravila, i ozbiljno štete interesima kineskih institucija i preduzeća”, izjavio je Vang novinarima na dnevnoj konferenciji za novinare.

Naveo je da Kina žali zbog takvih akcija i pozvao SAD da odmah isprave svoju grešku.

“Kina će preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih institucija i preduzeća”, poručio je Vang.

Najnoviji zakon SAD je poslednji u nizu kojim se pooštravaju američke kaznene mere zbog navodne zloupotrebe etničkih i verskih manjina u tom zapadnom kineskom regionu, a posebno muslimanskih Ujgura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar