U trendu

Kina SAD-u: Vratite se zdravom razumu, ne podležite emocijama

PEKING – Kineski zvaničnici apelovali su danas na SAD da se vrate zdravom razumu, nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa predložila veće, 25-procentne tarife na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz.

Trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer je izjavio juče da mu je predsednik Tramp naložio da razmotri povećanje sa prethodno predložene carine od 10 odsto, jer Kina nije ispunila zahteve SAD-a i uvela je kontracarine na američku robu, prenosi Rojters.

Nove Trampove pretnje negativno su se odrazile na tržišta kapitala u Kini, gde su akcije danas u padu, a na silaznoj putanji je i kineski juan.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Geng Šuang, ponovio je da „ucenjivački“ napori SAD-a neće dati rezultat.

„Savetovali bismo SAD-u da ispravi svoj stav i da ne pokušava da ucenjuje. To neće imati efekat na Kinu“, poručio je on.

„Kao drugo, savetovali bismo američkoj strani da se vrati zdravom razumu i da ne dozvoljava emocijama da slepo utiču na njene odluke, jer će im na kraju to naneti štetu“, dodaje Geng.

On, međutim, navodi da su vrata Kine otvorena za dijalog u trgovinskom sporu, ali da dijalog mora biti zasnovan na uzajamnom poštovanju i jednakosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike