U trendu

Kina: SAD vode politiku „trgovinskog zlostavljanja“

PEKING – Kina je optužila Sjedinjene Države da vode politiku „trgovinskog zlostavljanja“ i da merama kao što su tarife zastrašuju druge zemlje kako bi se povinovale volji Vašngtona, prenosi danas kineska novinska agencija Sinhua, nekoliko sati nakon što su dve zemlje uvele nove carine na uzajamni uvoz robe.

Pozivajući se na belu knjigu o bilateralnom trgovinskom sporu, koju je objavio Kineski državni savet, Sinhua navodi da je Kina pokušala da reši ovo pitanje u zajedničkom interesu dveju strana, ali da je nova američka administracija „bila kontradiktorna i stalno izazivala Kinu“, što je dovelo do brze eskalacije konflikta, prenosi Rojters.

SAD i Kina su jutros uvele jedna drugoj nove tarife na uvoz robe, pošto dve najveće ekonomije sveta, kako navodi Rojters, nisu pokazale nikakve znake „reteriranja“ u rastućem trgovinskom sporu unoseći nemir na finansijska tržišta.

Američke tarife na 200 milijardi dolara kineske robe i uzvratne carine Pekinga na 60 milijardi dolara američkih proizvoda stupile su na snagu jutros u 4:01 sato po GMT.

Agencija AP navodi da su američki regulatori aktivirali planirane uvozne dažbine od 10 odsto na uvoz oko 5.745 kineskih proizvoda vrednih 200 milijardi dolara, među kojima su i bicikli i nameštaj.

Kineska uprava carina je, takođe, saopštila da je u podne po lokalnom vremenu počela da naplaćuje carine u iznosu od pet do 10 odsto na listu 5.207 američkih proizvoda, vrednih 60 milijardi dolara, a na kojoj su proizovdi počev od meda do industrijskih hemikalija.

Konflikt je počeo zbog pritužbi američkog predsednika Trampa da Peking „krade“ ili pritiska strane kompanije da predaju svoju tehnologiju kako bi ušle na kinesko tržište.
Američki zvaničnici kažu da kineski planovi za razvoj globalno konkurentnih državnih kompanija u oblasti robotike i drugih tehnologija krše obavezu te zemlje za otvaranje tržišta i da mogu dovesti do erodiranja industrijskog liderstva SAD-a u svetu.
Kineski lideri su ponudili da smanje svoj, politički osjetljiv, više milijardi dolara „težak“ trgovinski suficit sa SAD-om kupovinom više prirodnog gasa i drugih američkih izvoznih proizvoda. Međutim, odbacili su pritisak da promene svoje industrijske planove koje rukovodstvo u Pekingu vidi kao put ka prosperitetu i globalnom uticaju.

Bez bilo kakvog sporazuma na vidiku, prognozeri kažu da bi sukob između dve najveće svetske ekonomije mogao da sreže globalni rast do 2020. godine.
Rejting agencija Fič je danas snizila prognozu kineskog i svetskog ekonomskog rasta za sledeću godinu za 0,1 procentni poen, na 6,1 posto i 3,1 odsto, respektivno.

„Trgovinski rat je sada realnost. Negativni rizici u našoj prognozi globalnog rasta takođe su porasli“, naveo je glavni ekonomista Fiča Brajan Koulton u izveštaju.

Dve strane su ranije uvele uzajamno 25-procentne tarife na 34 milijarde dolara vrednu uvoznu robu u julu, a zatim u avgustu na još 16 milijardi dolara.

Poslovna udruženja kažu da američke kompanije takođe prijavljuju da kineski regulatori počinju da ometaju njihovo poslovanje usporavanjem procedura davanja carinskih dozvola, povećanjem broja ekoloških i drugih inspekcija, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.