najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kina: U fokusu samita G20 će biti ekonomija, a ne politika

Samit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20), čiji je domaćin ove godine Kina, trebalo bi da bude o ekonomiji, a ne o političkim pitanjima kao što su teritorijalni sporovi, izjavio je kineski ministar inostranih poslova Vang Đi.

Samit, koji će biti održan početkom septembra u istočnom kineskom gradu Hangdžou, okupiće vodeće svetske lidere, poput kineskog predsednika Sji Đinpinga i američkog predsednika Baraka Obame, prenosi agencija Rojters.

Japan je narednog meseca domaćin samita Grupe sedam (G7), čiji Kina nije deo, a predložio je da se na tom događaju razgovara o pitanjima kao što su rusko-ukrajinski sukob i pretnja koju predstavljaju nuklearne ambicije Severne Koreje.

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa nemačkim kolegom, kineski ministar inostranih poslova je izjavio da Kina želi da iznese predloge o globalnom ekonomskom rastu na samitu G20.

“Nadamo se da G7 može biti kao G20, i da će se koncentrisati na ekonomske i razvojne teme. Ako pojedine države, zbog političkih ciljeva, pokrenu konkretna pitanja kao što su neki istorijski problemi ili sporovi oko teritorije ili suvereniteta unutar G20, to može uticati na regionalnu situaciju i stabilnost, i nije preporučljivo”, izjavio je Đi, ne navodeći ime nijedne države.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike