U trendu

Kina uvodi tarife na 75 mlrd $ vredan uvoz iz SAD

PEKING – Kina je najavila danas da će uvesti kontratarife na američku robu u vrednosti od oko 75 milijardi dolara i da će obnoviti carine na automobile proizvedene u SAD.

Kineski državni savet (centralna vlada) je saopštio da je odlučio da uvede tarife u rasponu od pet do 10 odsto na 75 milijardi dolara vredne američke proizvode i u to dve faze, od kojih će prva stupiti na snagu 1. septembra, a druga 15. decembra, prenosi CNBC.

U saopštenju se takođe navodi da će biti uvedena 25-procentna tarifa na automobile američke proizvodnje, kao i carina od pet odsto na auto-delove i komponente, te da će primena te mere početi 15. decembra. Kina je u aprilu obustavila ove tarife.

„Kao odgovor na mere SAD, Kina je primorana da preduzme protivmere“, navodi se u saopštenju kineskog saveta.

„Kineska strana se nada da će SAD nastaviti da se pridržavaju konsenzusa postignutog na sastanku u Osaki, da će se vratiti ispravnom putu konsultacija i rešavanja nesuglasica i da će marljivo raditi sa Kinom u cilju okončanja ekonomskih i trgovinskih razmirica“, dodaje se u saopštenju.

Najnoviji odgovor iz Kine stiže nakon što su SAD nedavno najavile da će uvesti tarife na dodatnih 300 milijardi dolara vredan kineski uvoz, uključujući potrošačku elektroniku, koje bi trebalo da stupe na snagu u dve faze, od 1. septembra i od 15. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar