U trendu

Kina uvodi uvozne takse na 120 američkih proizvoda

Kina uvodi uvozne takse na meso, voće i druge proizvode iz SAD kao odgovor na američku uvoznu taksu na čelik i aluminijum koju je uveo predsednik Donald Tramp.

Ministarstvo trgovine Kine najavilo je da će nove uvozne takse na više od 120 američkih proizvoda početi da se primenjuju sutra, navodi AP.

Na svinjetinu iz SAD će taksa biti 25 odsto, dok će na ostale proizvode i usluge, uključujući voće, biti uvedena taksa od 15 odsto.

Odluka o uvodjenju takse je doneta posle višenedeljnih upozorenja kineskih zvaničnika Vašingtonu da preispita uvodjenje uvozne takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum.

Iako je meta američke takse Kina koja preplavljuje svet jeftinim čelikom i aluminijumom, a SAD tvrde i da „krade tehnologiju“ ili prisiljava strane firme da joj je predaju, ta mera će pogoditi i mnoge druge zemlje.

Nekim zemljama, medju kojima su članice EU, Kanada i Meksiko, Trampova administracija je odobrila privremeno izuzeće od plaćanja nove takse, do okončanja pregovora.

Lideri evropskih 28 zemalja su, medjutim, upozorili da će, dok Vašington ne osigura potpuno izuzeće taksi za EU, zadržati pravo „da odgovore SAD prikladnim merama i na proporcionalan način“.

Dok se čak i medju zvanilčnicima govori o „trgovinskom ratu“, nemačka kancelarka Angela Merkel je krajem marta izjavila da je važno izbeći „spiralu trgovinskih mera“ zbog koje bi svi bili na gubitku, dok je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da je strategija SAD loša.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike