U trendu

Kina želi dalje trgovinske pregovore sa SAD krajem oktobra

NJUJORK – Kina želi dodatne pregovore sa SAD-om krajem oktobra, kako bi se utvrdili detalji „prve faze“ trgovinskog sporazuma koji je izložio američki predsednik Donald Tramp, pre nego što je kineski predsednik Si Đinping prihvatio da ga potpiše, izveštava agencija „Blumberg“.

Peking možda pošalje delegaciju sa potpredsednikom vlade LJu Heom na čelu da finalizuje tekst sporazuma koji bi dvojica lidera mogla da potpišu na samitu Azijsko-pacifičke saradnje sledećeg meseca u Čileu, navodi „Blumberg“ pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa materijom.

Kina želi takođe da Tramp odbaci planirano povećanje tarifa u decembru zajedno sa povećanjem planiranim za ovu nedelju, dodaje se u izveštaju njujorške agencije, prenosi Rojters.

Trampm koji se u petak u Vašingtonu sastao s Heom, objavio je u subotu na svom Tviter nalogu da je sa Kinom postigao „najveći ugovor ikada u istoriji države“ i da će od njega najviše koristi imati poljoprivrednici.

„Dogovor koji sam upravo sklopio s Kinom, najbolji je i najveći dogovor ikada do sada napravljen za naše velike patriote, poljoprivrednike, u istoriji naše države. U stvari, pitanje je da li ili ne toliko proizvoda može biti proizvedeno. Naši farmeri će to osmisliti. Hvala Kini“, napisao je Tramp.

U narednom tvitu, on je dodao da se drugi aspekti sporazuma odnose na tehnologiju, finansijske usluge i kupovinu Boingovih aviona za 16-20 milijardi doalra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.