U trendu

Kina želi ekonomski a ne politički samit Grupe 20

Lideri Grupe 20 (G20) industrijski razvijenih zemalja za vikend će razgovarati o unapredjenju trgovine koje bi podstaklo posustali svetski ekonomski rast, ali i umanjilo kontrole uvoza koje se širom sveta uvode.

Kina se nada da će joj uloga domaćina samita G20 4-5. septembra doneti veći uticaj u upravljaju globalnom ekonomijom i postavila je trgovinu na prvo mesto razgovora na skupu u Hangdžuu, gradu jugozapadno od Šangaja.

O značaju koji Kina želi da se da ekonomiji govori i tema samita – „Prema inovativnoj, ojačanoj, medjusobno povezanoj i inkluzivnoj svetskoj ekonomiji“.

Medjutim, iako će globalna ekonomija dominirati na samitu, svetski lideri neće moći da izbegnu osetljiva politička i pitanja bezbednosti.

Kada je reč o trgovini, kineski zvaničnici kažu da će Peking predložiti plan za unapredjenje trgovine kroz saradnju u finansijama, poreskoj politici i energetici.

„S obzirom na udeo od dve trećine u svetskoj populaciji i više od 80 odsto u globalnoj ekonomiji, zemlje G20 zaslužuju i očekuje se da imaju veću ulogu u upravljanju globalnom ekonomijom“, navodi se u analizi agencije Sinhua i dodaje da je predstojeći samit „prava prilika“ za to.

Lideri članica G20 razgovaraće i o klimatskim promenama, ljudskim pravima, borbi protiv Islamske države, naporima za smanjenje viška kapaciteta u proizvodnji čelika i drugim industrijama, o ograničavanju rada poreskih rajeva, ali se ne očekuju konkretni sporazumi.

Američki predsednik, nemačka kancelarka i drugi lideri, kako se najavljuje, govoriće o borbi protiv protekcionizma, iako njihove vlade istovremeno podižu ograničenja na uvoz čelika i druge robe.

„Protekcionizam ponovo izbija na površinu“, rekao je zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Li Baodong dodajući da iz mnogih delova sveta stižu pozivi za deglobalizaciju.

Prema procenama Svetske trgovinske organizacije, ove godine će trgovina u svetu porasti za anemičnih 2,8 odsto i biće to peta uzastopna godina sa rastom ispod tri odsto.

Istovremeno Medjunarodni monetarni fond svetski ekonomski rast u 2016. prognozira na takodje „ne mnogo blistavih“ 3,4 odsto.

Predsednik SAD Barak Obama u Kini će se, prema američkim zvaničnicima, založiti za „otvorenu, integrisanu globalnu ekonomiju“.

Uprkos takvim zalaganjima, ekonomije G20, uključujući američku, japansku i kanadsku, zaoštravaju kontrolu uvoza kao odgovor na ono što smatraju nelojalnim taktikama u inostranstvu.

Istovremeno Kina želi da izbegne da se na samitu razgovara o osetljivim političkim temama.

Ta zemlja je zainteresovana da unapredi svoj imidž sile koja se zalaže za borbu protiv klimatskih promena, koja je promoter razvoja u Aziji i „šampion“ svetske slobodne trgovine, navode analitičari.

„Glavni cilj Kine je da ima samit o ekonomiji, ne o politici“, kaže profesor medjunarodne politike na briselskom Slobodnom univerzitetu Džonatan Holslag.

Samit u Kini biće prvi globalni dogadjaj na kome će biti nova britanska premijerka Tereza Mej izabrana nakon što je Britanija na referendumu u junu odlučila da izadje iz EU.

Prvi put posle letošnjeg pokušaja puča na jednom velikom globalnom okupljanju biće i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar