U trendu

Kineske carine na gorivo iz SAD „ošišale“ cenu WTI nafte

NJUJORK/LONDON – Američka WTI nafta pala je na najniži nivo u sedam nedelja, nakon što je Kina najavila kontramere protiv najnovijih tarifa američke administracije, između ostalog, i veće carine na uvoz goriva iz SAD.

Fjučersi WTI nafte dodatno su oslabili danas za 0,1 odsto, nakon pada od 3,2 procenta u sredu, izveštava „Blumberg“.

Pored najavljenih kineskih kontramera, na pad cene su uticali i jučerašnji podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA), prema kojima su lagerovane količine dizela i benzina porasle, dok su zalihe nafte pale manje nego što se predviđalo.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u septembru trgovala se danas, u 10:57 časova po londonskom vremenu, za 66,87 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku.

WTI nafta je juče pala za 2,23 dolara zaključivši trgovanje na 66,94 dolara, što je najniži nivo od 21. juna. Ukupan promet je bio oko 10 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

S druge strane, severnomorska nafta „brent“ za dostavu u oktobru ojačala je za tri centa na 72,31 dolar po barelu na berzi ICE Fjučers Evropa u Londonu, nakon jučerašnjeg pada za 2,33 dolara.

NJujorška agencija podseća da je Kina najavila juče da će 23. avgusta uvesti carine od 25 posto na dodatnih 16 milijardi dolara uvozne robe iz SAD-a, a koje će obuhvatiti i dizel, benzin, propan i druge naftne derivate.

„Mada je ovog puta nafta pošteđena od novih kineskih tarifa, azijska država može kasnije da ih uvede i na ovaj energent, ako Tramp ne popusti“, kaže Li Li, direktor istraživanja u kompaniji ICIS-Čajna.

Kina je bila vodeći kupac američke nafte, a samo u junu ove godine uvezla je rekordnih 15 miliona barela.

Investitori na tržištu nafte strahuju zbog zaoštravanja trgovinskog spora između dve najjače ekonomije sveta, a s pažnjom prate i da li će Saudijska Arabija i drugi proizvođači „crnog zlata“ povećati pumpanje kako bi nadoknadili potencijalni manjak isporuka iz Irana, kada predsednik SAD Donald Tramp u novembru uvede sankcije na izvoz iranske nafte.

Inače, zalihe sirove nafte u SAD su opale prošle nedelje za 1,35 miliona barela, prema podacima EIA, manje od prognoze analitičara, koji su u anketi „Blumberga“ predviđali pad od tri miliona barela. Zalihe benzina su porasle su za 2,9 miliona barela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.