U trendu

Kineski brzi vozovi podstiču svetski razvoj

Za Inicijativu „Pojas i put“ značajan datum je 21. avgust kada je teretni voz Kineski železnički ekspres (Sijan-Hamburg) krenuo sa medjunarodne stanice u Sijanu, kao 10.000. po redu koji saobraća izmedju Kine i Evrope ove godine, a ta brojka je postignuta 10 dana ranije nego prošle godine, prenela je Kineska medijska grupa.

Istog dana zvanično je pušten u rad prvi brzi voz koji je Kina izvezla u inostranstvo, voz, koji će biti korišćen na liniji Džakarta-Bandung, a to je, kako je navedeno, važan trenutak za izlazak kineske brze pruge vanm zemlje.

Poslednjih godina u Kini je bilo mnogo projekata železničke saradnje, koji su postali „zlatni ključ“ za unapredjenje lokalnog ekonomskog i društvenog razvoja.

Na primer, stara industrijama luka Duizburg u Nemačkoj bori se sa transformacijom zbog opadanja industrije uglja. Zahvaljujući dolasku kineskih teretnih vozova ta luka je brzo prerasla u evropski logistički centar.

Relevantni podaci pokazuju da teretni vozovi izmedju Kine i Evrope trenutno imaju 82 operativne rute, dolaze do 200 gradova u 24 zemlje u Evropi. Preko 50.000 vrsta robe u 53 kategorije poput automobila, opreme i elektronskih proizvoda, transportovano je ovim rutama iz Kine u evropske zemlje, a ukupna vrednost tih proizvoda iznosila je skoro 300 milijardi američkih dolara.

Korist imaju i ljudi u oblastima duž brze pruge Džakarta-Bandung. Nakon završetka izgradnje brze pruge koja povezuje glavni grad Indonezije Džakartu i četvrti po veličini grad Bandung, vreme vožnje izmedju ova dva mesta biće skraćeno sa više od tri sata na 40 minuta. U očima mnogih Indonežana, ovo ne samo da štedi vreme, već i donosi novi prostor za razvoj i stvara novi način života.

Trenutno se globalni razvoj suočava sa mnogim izazovima poput pandemije novog koronavirusa i geopolitičkih sukoba kao što je ukrajinska kriza. Od kineskog železničkog ekspresa do brze pruge Džakarta-Bandung, ova značajna dostignuća „Pojasa i puta“ su svedoci neprekidnih napora Kine da pomogne svetu da reši „razvojni deficit“ i promoviše zajednički razvoj.

Za sad je više od 140 zemalja potpisalo dokumente o saradnji sa Kinom u okviru „Pojasa i puta“. Obim robne trgovine izmedju Kine i zemalja duž „pojasa i puta“ u 2021. dostiglo je 11,6 biliona juana, a direktne investicije Kine u tim zemljama iznosile su 138,45 milijardi juana.

Dobrobiti, kako je prenela CMG, koje donosi ta inicijataiva, kao najveće svetsko javno dobro, „mogu se videti i osetiti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar