U trendu

Kineski izvoz usporio u avgustu, uvoz ubrzao

Rast kineskog izvoza je oslabio u avgustu usled smanjenja globalne tražnje, dok je uvoz ubrzao uprkos očekivanjima u drugoj najvećoj ekonomiji sveta da će doći do njegovog usporavanja.

Izvoz je u avgustu porastao za 5,5 odsto na godišnjem nivou, na 199,2 milijarde dolara, u odnosu na rast od 7,2 odsto u julu, pokazuju današnji zvanični podaci o spoljnoj trgovini, prenosi agencija AP.

Istovremeno uvoz je skočio za 13,3 odsto na 157,2 milijarde dolara, što je za 11 odsto više u odnosu na prethodni mesec

Ekonomisti su upozorili da će se kineski ekonomski rast „ohladiti“ ove godine, zbog slabljenja domaće tražnje za robom iz inostranstva usled vladinih mera za obuzdavanje kreditne aktivnosti banaka kako bi se usporio rast nivoa duga.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Kine splasnuti na 6,6 odsto sa prošlogodišnjih 6,7 odsto, i na ispod 6,2 procenta u 2018.

„Snažni podaci o uvozu ukazuju na to da je domaća tražnja otpornija nego što se očekivalo“, ocenio je izveštaju Luis Kuidžs iz Oksford Ekonomiksa.

Rast izvoza u prvoj polovini godine je bio neočekivano snažan, što je pozitivan znak za kineske rukovodstvo koje želi da izbegne gubitak radnih mesta u izvozno orijentisanim industrijama.

Kineski globalni trgovinski suficit u avgustu je opao za 19 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 42 milijarde dolara.

Politički osetljiv višak u trgovini sa Sjedinjenim Državama porastao je za 4,0 procenta na 26,2 milijarde dolara.

Američki zvaničnici su nastavili da kritikuju veliki kineski suficit i kontrolu deviznog kursa i nakon što je u aprilu predsednik Donald Tramp izjavio da će privremeno „staviti u fioku“ prigovore dok god Vašington i Peking budu sarađivali u vezi sa problemima koji proističu zbog Severne Koreje. Ove nedelje, Tramp je zapretio da će blokirati uvoz iz zemalja koje posluju sa Pjongjangom, glavnim trgovačkim partnerom Kine.

Kineski trgovinski suficit sa 28-članom Evropskom unijom opao je u avgustu za 14 odsto na 11,7 milijardi dolara, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike