najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kinezi grade brzu prugu u Indoneziji za vožnju od 250 km/h

Državne železnice Kine i Indonezije potpisale su ugovor vredan 5,5 milijardi dolara za izgradnju prve brze pruge u Indoneziji, pošto je Peking pobedio Tokio u nadmetanju za ovaj projekat.

Predsednik kineske državne kompanije Čajna rejlvej internešnel, Jang Džungmin, potpisao je danas ugovor sa konzorcijumom indonežanskih državnih firmi o formiranju zajedničkog preduzeća za gradnju železnice, a radovi treba da startuju početkom naredne godine, dok je puštanje u rad predviđeno za 2019. godinu, prenosi Frans pres.

„Brza železnica će olakšati građanima putovanje. Ovaj veliki projekat će takođe omogućiti veće šanse za zapošljavanje i pružiće podršku privredi“, izjavio je Džungmin u Džakarti, gde je ugovor i potpisan.

Državna Razvojna banka Kine će obezbediti 75 odsto finansija za projekat, dok će ostatak doći iz kompanije Čajna rejlvej internešnel i indonežanskog konzorcijuma.

Najavljena železnička linija će povezati indonežansku prestonicu Džakartu sa planinskim gradom Bandungom, u dužini od oko 160 km, a planirano je da se voz kreće brzinom od 250 km na sat.

Cilj ovog projekta je rekonstrukcija infrastrukture i privlačenje stranih investitora u vodeću privredu Jugoistočne Azije, ocenjuje agencija Frans pres, i podseća da se dugo očekivalo da će Japan graditi ovu železnicu, ali se početkom ove godine pojavila Kina, pa je ponuda Japana prošlog meseca odbačena.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike