U trendu

Kinezi grade brzu prugu u Indoneziji za vožnju od 250 km/h

Državne železnice Kine i Indonezije potpisale su ugovor vredan 5,5 milijardi dolara za izgradnju prve brze pruge u Indoneziji, pošto je Peking pobedio Tokio u nadmetanju za ovaj projekat.

Predsednik kineske državne kompanije Čajna rejlvej internešnel, Jang Džungmin, potpisao je danas ugovor sa konzorcijumom indonežanskih državnih firmi o formiranju zajedničkog preduzeća za gradnju železnice, a radovi treba da startuju početkom naredne godine, dok je puštanje u rad predviđeno za 2019. godinu, prenosi Frans pres.

„Brza železnica će olakšati građanima putovanje. Ovaj veliki projekat će takođe omogućiti veće šanse za zapošljavanje i pružiće podršku privredi“, izjavio je Džungmin u Džakarti, gde je ugovor i potpisan.

Državna Razvojna banka Kine će obezbediti 75 odsto finansija za projekat, dok će ostatak doći iz kompanije Čajna rejlvej internešnel i indonežanskog konzorcijuma.

Najavljena železnička linija će povezati indonežansku prestonicu Džakartu sa planinskim gradom Bandungom, u dužini od oko 160 km, a planirano je da se voz kreće brzinom od 250 km na sat.

Cilj ovog projekta je rekonstrukcija infrastrukture i privlačenje stranih investitora u vodeću privredu Jugoistočne Azije, ocenjuje agencija Frans pres, i podseća da se dugo očekivalo da će Japan graditi ovu železnicu, ali se početkom ove godine pojavila Kina, pa je ponuda Japana prošlog meseca odbačena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar